Overig

Au.to.ma.tis.e.ring

837

Automatisering, een woord wat bij menigeen gemixte gevoelens op zal roepen. Een vloek en een zegen. Automatisering kan veel positiefs brengen maar kan ook een doorlopende bron van ongenoegen zijn. Van Dale definieert au.to.ma.ti.se.ring kortweg als: het overstappen op computers. Domweg overstappen op computers dus.

En in essentie is automatisering ook juist dat. Zaken die voorheen handmatig plaatsvonden, kunnen nu ondersteund door computers worden uitgevoerd. Het is het aloude verhaal van de type machine, gevolgd door een type machine met correctie lint, het bolletje, 1 regel geheugen, de eerste word processor, tot complete office suites aan toe. Van bureaublad naar desktop, van rekenmodel naar spreadsheet.

Allemaal verbeteringen en efficiencyslagen, dat zeker. Maar maakt het ècht een verschil in de bedrijfsvoering? Worden er echt op nieuwe manieren nieuwe vormen van dienstverlening ingevuld en kwaliteitsslagen gemaakt? De bankwereld is een goed voorbeeld. Door relatief eenvoudige technische zaken zoals bankier-apps en online bankieren is er een fundamentele verandering op gang gebracht. Het maakt niet meer uit hoe snel of hoe goed bestaande taken en processen door computers worden overgenomen. In plaats daarvan is – juist door de automatisering – een fundamentele verandering gestart.

Maar wat het IS, is niet langer gelijk aan wat het DOET. Bestaande manieren van werken veranderen volledig. En doordat de ketting van de leverancier naar eindgebruiker steeds korter wordt, is die weg ook onomkeerbaar geworden. In plaats van een overboeking via de app weer terug naar een overschrijvingskaart op de bus doen en bankafschriften open maken, voelt en is niet meer van deze tijd.

En wat voor een ander geldt, geldt ook voor u en mij. Niets doen is geen optie meer. Om werkelijk te vernieuwen moeten we verder kijken dan automatisering. We moeten zoeken naar nieuwe combinaties van expertise. Daar is visie, maar vooral ook onderling vertrouwen en inzicht in elkaars talenten voor nodig. Alleen op die manier kunnen nieuwe ideeën en combinaties ontstaan. Juist in de Drechtsteden hebben we door de grote diversiteit aan ondernemingen op een kleine oppervlakte de perfecte basis om daar optimaal gebruik van te maken.

– Teun Muller
Voorzitter Werkgevers Drechtsteden