Overig

Indrukwekkend verhaal Arjan Erkel

772

De bezoekers van de BOB borrel op 7 april jongstleden bij het fraaie Artihove en het uitstekende restaurant Vidaa in Bergschenhoek werden niet alleen getrakteert op mooi weer, lekker eten en drinken, maar ook op een boeiend programma.

Iedereen werd persoonlijk welkom geheten door Kees van ’t Zelfde en na zijn welkomstwoord en de interessante presentatie over Artihove door Ton Lindeman was het podium voor Jan Dirk Stouten en Arjan Erkel. Jan Dirk interviewde Arjan Erkel over diens 607 dagen durende gevangenschap. Het interview vond plaats enkele dagen nadat de Woerdense treinmachinist Sjaak Rijke was vrijgekomen. Hierdoor werd het ook een actueel interview en deze dagen stond Arjan Erkel als ‘ervaringsdeskundige’ weer extra in de belangstelling en was hij onder meer te zien bij Pauw op NPO 1 en te beluisteren op NPO radio 1. Erkel begon zijn verhaal over hoe hij destijds in de Russische deelrepubliek Dagestan werd ontvoerd. Hij was daar werkzaam voor Artsen Zonder Grenzen. ‘Je weet echt niet wat je overkomt. Ik wist uiteraard dat het er een onstabiele en zeker voor West Europeanen risicovolle omgeving is. De kans om ontvoerd te worden is daar altijd aanwezig. Ik was dan ook altijd voorzichtig, maar het gebeurde zo onverwachts, in enkele seconden zat ik in een auto met gewapende gasten.’  Erkel zat lange tijd alleen in een hok onder de grond opgesloten. ,,Je leert je persoonlijk leiderschap te gebruiken. Niet bij de pakken neerzitten, positief denken, contact maken met de ontvoerder, in kansen durven blijven denken en mogelijkheden zien. Ik miste niet alleen mijn familie of het hebben van warm water, ik ging zelfs de tandarts missen. Op den duur leerde ik m’n ontvoerders ook iets meer kennen. Maar elke dag en elk moment zat ik in angst. Je weet namelijk niet wat ze met je van plan zijn. Ik dacht natuurlijk ook van betaal nou gewoon dat losgeld dat ze vragen, dan ben ik vrij. Ik was me ook niet bewust dat er zoveel aktie werd gevoerd om mij weer vrij te krijgen. Minister-President Jan Peter Balkenende die een oproep deed aan Poetin in Rusland om zich meer in te spannen om mij vrij te krijgen. M’n vader die er aktie voerde voor mijn vrijlating. Dat heb ik allemaal pas later meegekregen. Eenmaal werd ik ook uitgedaagd door een van mijn bewakers om tegen hem te boksen. Hij had het idee dat ik dat goed kon. Ik was best wel sterk en had ook gebokst. Maar ja wat doe je. Het is wel je bewaker, dus je geeft hem niet meteen een vuistslag op z’n gezicht. Maar toen ik er een kreeg heb ik dat toch ook gedaan. Uiteindelijk leverde dat toch respect op van mijn ontvoerders. In de tijd dat ik was ontvoerd, leerde ik mezelf ook pas echt kennen. Je realiseert je dat je dingen fout hebt gedaan in het leven en als ik vrij zou komen het anders zou gaan doen. Meer tijd maken voor m’n familie bijvoorbeeld, maar ook een andere werk-privébalans en meer luisteren naar mezelf.”

De bezoekers waren diep onder de indruk van het verhaal van Arjan Erkel en het leverde hem een daverend applaus op. Als dank voor het interview ontving hij nog een kuntwerk uit handen van Kees van ’t Zelfde en Mary-Ann van der Velden.