Overig

Bedrijfsleven en onderwijs slaan handen ineen voor duurzame technologische vernieuwing

489

Duurzaamheidsfabriek, dé innovator in technisch beroepsonderwijs

Technisch leren écht aantrekkelijk maken voor de jeugd en praktijk letterlijk binnen de
‘schoolmuren’ halen. Dat is de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht. Voor het
hanteren van deze onderwijsformule werkt de Duurzaamheidsfabriek nauw samen met het
bedrijfsleven en diverse onderwijs- en kennisinstituten.
De Duurzaamheidsfabriek komt met de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs tegemoet aan de stijgende vraag naar technologisch geschoolde vakmensen en creatieve ontwerpers. Bij de ontwikkeling en uitvoering van de onderwijsprogramma’s, na- en bijscholingsmogelijkheden werken bedrijven en docenten nauw samen. De programma’s zijn aantrekkelijk en interesseren jongeren voor technische opleidingen. Inhoudelijk staat, naast duurzaamheid, de praktijk bij bedrijven centraal. De werknemers van de toekomst leren maatschappelijk verantwoord denken en functioneren.

Bedrijven

Veel bedrijven zijn inmiddels betrokken bij de Duurzaamheidsfabriek. Zo plaatste HVC een mini-WKO en zonnepanelen en Priva moderne producten op het gebied van gebouwbeheersystemen. Krohne Altometer en NMI plaatsten de X-Caliber, het prototype en de testinstallatie van de Euroloop in Pernis. De bedrijfsschool van de werktuigbouw, installatietechniek en elektrotechniekbranche (waaronder Wolter & Dros, Mampaey en Verkerk) laat leerlingen kennismaken met de nieuwste duurzame technieken. De Energie Coöperatie Dordrecht van HVC en de gemeente Dordrecht richten zich op levering van schone energie uit Dordrecht of directe omgeving. Bedrijven en organisaties die verder meedoen zijn onder andere: IHC, Cisco, Siemens, Metalent, Fokker, Da Vinci College Dordrecht, Hogeschool Rotterdam en TU Delft.

Twee speerpunten:

Het onderwijs richt zich op duurzame technologie en duurzame energie. De eerste is toegespitst op de maritieme technologie en duurzame energietechnologie. De keuze voor de (toeleverende) maritieme sector is geen toevallige, want de regio Drechtsteden vormt het derde maritieme knooppunt van Nederland. Veel leerlingen van het Da Vinci College vinden hun leer- en werkplek in de maritieme sector met grote kans dat ze hierin ook een baan vinden. De tweede onderwijspijler, die van duurzame energie, heeft alle aandacht voor de innovatieve toepassing van duurzame energiebronnen als wind, water en zon.
Duurzaamheid alom De Duurzaamheidsfabriek maakt deel uit van de duurzame stadswijk ‘Leerpark Dordrecht’; een mooi voorbeeld van multifunctionele gebiedsontwikkeling, waarbij ecologisch bewust wordt omgegaan met natuur, milieu en energie. De ‘groene architect ’Thomas Rau heeft de Duurzaamheidsfabriek ontworpen. Zo is de vierde verdiepinggeheel ingericht volgens het concept Turntoo van Thomas Rau, waarbij materialen en grondstoffen eigendom blijven van de producenten.

4D-gevel

De Duurzaamheidsfabriek zorgde in november 2012 voor een wereldprimeur door de eerste industriële 4D-gevel te onthullen, naar het idee van het Sliedrechtse bedrijf Sublean Group. De 4D-gevel bestaat uit roterende panelen die afhankelijk van de (weers)omstandigheden van functie veranderen: energie opwekken, CO2 reduceren, regenwater afvangen en bufferen, hittestress tegengaan door warmte te reflecteren, maar ook reclame maken.

Meedoen aan  Duurzaamheid?

De Duurzaamheidsfabriek biedt bedrijven en organisaties een unieke mogelijkheid te werken aan duurzame innovaties.  Samen met onderwijsinstellingen en kennisinstituten. Participeren in de Duurzaamheidsfabriek kan op verschillende manieren, onder andere: een prototype
laten produceren van een nieuw  duurzaam product, kennis verwerven over innovatieprocessen of gastlessen geven. Benieuwd naar alle mogelijkheden?

Neem contact op met Jasper Koops, ontwikkelaar Duurzaamheidsfabriek, jkoops@davinci.nl.
Meer weten over de Duurzaamheidsfabriek?

Kijk op www.leerpark.nl,
www.facebook.com/duurzaamheidsfabriek
of volg ons op Twitter@Duurzaamfabriek.

De officiële opening van de Duurzaamheidsfabriek staat gepland op 4 oktober 2013.