Overig

Bedrijfsoverdracht in familiekring: fiscale faciliteiten op de schop?

432

De huidige fiscaalvriendelijke mogelijkheden om een onderneming in familiesfeer voort te zetten kunnen wel eens tot het verleden gaan behoren. Er zijn belangrijke signalen die daarop wijzen. Daarom ga ik kort in op de huidige mogelijkheden en geef ik advies voor wie deze faciliteit nog wil benutten.

Iedere ondernemer wordt op enig moment voor de vraag gesteld hoe de opvolging van zijn onderneming ingevuld gaat worden. Zeker in het mkb-bedrijf is vaak een eerste afweging of de overdracht plaats zal vinden aan een ‘buitenstaander’ of dat er binnen de familiekring een geschikte kandidaat is die de onderneming wil voortzetten.

Bij voortzetting binnen de familiekring zijn er drie mogelijkheden om een onderneming in handen van de volgende generatie te brengen:

–   verkoop

–   schenking (al dan niet gedeeltelijk);

–   vererving, wanneer de onderneming niet al bij leven van de ondernemer is overgedragen.

Huidige situatie

In de situatie van schenking of vererving gaat de waarde van de onderneming over in andere handen zonder betaling door de verkrijger en dan is er schenk- of erfbelasting verschuldigd. Om te voorkomen dat de te betalen belasting een te grote last zou zijn, heeft de fiscus enkele faciliteiten, de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), in het leven geroepen op grond waarvan een vrijstelling dan wel uitstel van betaling kan worden verkregen.

Politieke signalen die duiden op een wijziging

Al langer gaan er stemmen op om deze faciliteiten in te perken. Zo zou de regeling een te groot voordeel bieden aan de overnemende generatie. Inmiddels lijkt het Ministerie van Financiën het proces van inperking in gang te hebben gezet. Op de gepubliceerde ombuigingslijst, in aanloop naar de verkiezingen in maart 2017, staat namelijk vermeld ‘Afschaffen  bedrijfsopvolgingsregeling successiewet’ en ‘Afschaffen doorschuifregelingen in de inkomstenbelasting’. Vaak is publicatie op deze lijst een belangrijk signaal dat wetgeving in de nabije toekomst aangepast gaat worden. Dat er de volgende kabinetsperiode op dit gebied stappen gezet zullen worden is dan ook zeer aannemelijk.

Tijdige voorbereiding

Voor ondernemers die nog gebruik willen maken van deze faciliteiten is het daarom raadzaam niet lang meer te wachten met het in gang zetten van het overdrachtstraject.

Onze ervaring leert dat het gehele proces geruime tijd in beslag neemt. Naast veelvuldig overleg, met zowel de opvolger als de niet opvolgende familieleden, is de bepaling van de te hanteren prijs van belang. In geval van benutting van de faciliteit dient een prijs te worden vastgelegd die, bij voorkeur, vooraf is afgestemd met de Belastingdienst.

Gezien het belang (de vrijstelling kan oplopen tot ruim boven € 1 miljoen) is het advies dan ook werk te gaan maken van de opvolging, indien u uw onderneming binnen enkele jaren wenst over te dragen.