Overig

Beeld minder positief, maar er is volop vertrouwen in de transportsector

697

De transportsector heeft in het eerste kwartaal van 2015 een gemengd beeld laten zien. Dat blijkt uit het laatste conjunctuuronderzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN).

In het eerste kwartaal van dit jaar is de bedrijvigheid teruggelopen, zowel ten opzichte van het vorige kwartaal, als van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn volgens het onderzoek echter gunstig. De orderportefeuille is redelijk goed gevuld. Het resultaat is dat het ondernemersvertrouwen het hoogste punt in zeven jaar heeft bereikt. Opvallend is onder andere het verschil in resultaten voor grote en kleine bedrijven. Met name grotere bedrijven laten betere resultaten zien.

Minder bedrijvigheid

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2015 bescheiden gegroeid met 0,4%. Dit betekent voor de vierde maal achtereen een groei. Ondanks deze groeicijfers van de Nederlandse industrie en de detailhandel in het eerste kwartaal, loopt het niveau van de totale bedrijvigheid binnen de sector transport en logistiek terug, zowel op jaar- als op kwartaalbasis. Volgens cijfers van het CBS vertoont de industrie na vijf maanden van krimp in maart weer een hogere dagproductie (+1,6%). De detailhandel laat in het eerste kwartaal een volumegroei van 2% op jaarbasis zien. Op basis van deze cijfers werden positievere resultaten voor de sector transport en logistiek verwacht.

Verschil tussen groot en klein

Ten opzichte van het eerste kwartaal 2015 meldt 41% van de ondernemers een hogere bedrijvigheid. Grote bedrijven zijn positiever. Van de grotere bedrijven gaat het bij 55% beter dan een jaar geleden. Bij de kleine bedrijven gaat het om 29% en het percentage voor ZZP-ers is nog iets lager, namelijk 25%.

Nog geen verbetering

Wat het prijsniveau betreft, is er binnen de sector transport en logistiek nog geen verbetering opgetreden. De tevredenheid van ondernemers neemt op bijna alle vlakken toe, maar over de prijzen zijn ze nog steeds niet te spreken. Voordat in het voorjaar van 2008 de kredietcrisis uitbrak, meldde gemiddeld 80% van alle bedrijven in een eerste kwartaal hogere prijzen. Gebruikelijk was dat in een eerste kwartaal bij de meeste bedrijven prijscorrecties werden toegepast. Tegenwoordig lijkt dit per opdrachtgever op willekeurige momenten te gebeuren.

Positivisme

Toch heerst er ook in de transportzector positivisme. Zowel grote als kleinere vervoerders verwachten voor de tweede helft van dit jaar een voorzichtig verdere toename van het volume en stabilisering van het prijsniveau.

Pieter van Leeuwen, algemeen directeur Van Leeuwen Truckservice: “Als dealer voor MAN trucks in Zuid-Holland zien wij bij veel van onze relaties een positieve ontwikkeling in de volumes. Wel blijft het prijsniveau achter bij deze ontwikkeling. Wij dagen de transporteurs in de regio uit, juist aan de operationele kostenkant naar ruimte te zoeken. Dit kan met efficiënte en zuinige trucks en brandstofbesparing op basis van voertuigtelematica en chauffeurscoaching.”