Overig

Broodje IT bij Dataplace

549

Op 13 maart jl. was er een Broodje-IT lunchbijeenkomst die plaatsvond in het ultramoderne datacenter van Dataplace te Alblasserdam. Zo’n 25 ondernemers waren op deze bijeenkomst afgekomen om na het genot van een heerlijke lunch te horen over het onderwerp van deze bijeenkomst; cybercrime. Peter de Graaf, voorzitter van de bijeenkomsten, introduceerde Steven Dondorp, CEO van Northwave. Samen met nog een paar andere bedrijven heeft Northwave zich bekwaamd in

alles wat te maken heeft met Security, waarvan tijdens zijn lezing zal blijken dat dit hard nodig is.

Northwave stelt zich ten doel om bedrijven te beschermen tegen ongewenste toegang tot informatie. Daarbij gaat het meer en meer om cybercrime, oftewel misdaad wat zich op science fictionachtige wijze afspeelt, maar zeker de laatste jaren bedrijven behoorlijk wat schade heeft berokkend. Iedereen kent de berichten van de grote hacks op onder meer Diginotar, creditcardbedrijven en WhatsApp, maar dit is slechts het topje van de ijsberg, zo blijkt uit het relaas van Steven Dondorp.

Het ontrafelen van de hacks is een behoorlijke uitdaging. Door het internet is het mogelijk om computers op eenvoudige wijze aan elkaar te verbinden. Vaak gebruiken hackers private netwerken in verschillende landen om uiteindelijk uit heel onverwachte hoek toe te slaan. De  andere uitdaging is om bedrijven bewust en weerbaar te maken tegen dit soort aanvallen, want er is wel degelijk wat tegen te doen. Daarbij is een eigen systeem niet beter of slechter dan een uitbesteed systeem, al dan niet in de cloud. Northwave heeft verschillende disciplines in huis om vanuit elk facet systemen en organisaties door te lichten, zodat de daadwerkelijke kwetsbaarheid aan het licht komt. Goed securitymanagement vraagt een jaarlijkse terugkerende check of alles nog op orde is!

Na de interessante lezing over cybercrime neemt Gerben van der Veen, CEO van Dataplace, de aanwezigen figuurlijk en letterlijk mee door Dataplace. Eén van de weinige regionale datacenters en dat legt hem geen windeieren. Na de opening in 2011 raken de zalen langzaamaan voller en als het zo door gaat zal over enkele jaren een tweede gebouw naast het bestaande pand verrijzen. Alles bij Dataplace is gericht op duurzaamheid, efficiency en veiligheid. Tijdens de rondleiding is dit duidelijk te zien. Zeker de live-test van het opstarten van het diesel-noodaggregaat is zelfs met oordoppen in overweldigend. Als het gaat om de fysieke veiligheid heeft Dataplace het absoluut goed voor elkaar.

Over Broodje-IT

Broodje IT is een initiatief van Werkgevers Drechtsteden en vindt één of twee keer per kwartaal plaats. De setting is elke keer gelijk: elkaar ontmoeten tussen 12:00 en 14:00 uur voor een informatieve en vrijblijvende netwerkbijeenkomst onder het genot van een broodje. Op deze manier wordt de lunchpauze dubbelop benut. De onderwerpen zijn altijd IT gerelateerd, maar de bijeenkomsten zijn beslist niet alleen maar voor IT-ondernemers of IT-ers.

Nog niet bij een Broodje IT bijeenkomst geweest? Kom gewoon eens kijken. Zelf geen tijd? Iemand anders van uw onderneming of een collega ondernemer mag ook altijd aanschuiven.