Overig

Bulgaarse ambassadeur bezoekt Florensis

708

Op 21 maart bracht de ambassadeur van Bulgarije, de heer Nikola Ivonov Kolev, op uitnodiging van burgemeester Arno Brok een bezoek aan Dordrecht. Dit in het kader van de stedenbandrelatie die de gemeenten Dordrecht en de Bulgaarse stad Varna sinds 2001 onderhouden. Varna, evenals Dordrecht een havenstad, ligt aan de Zwarte Zee en telt circa 350.000 inwoners. Het is de derde stad en de belangrijkste havenstad van het land. Het bezoek van de Bulgaarse ambassadeur moet de onderlinge contacten verstevigen, maar ook nieuwe contacten opleveren.

Eén van de programmaonderdelen bestond uit een bezoek aan Florensis in Hendrik-Ido-Ambacht. Op het hoofdkantoor van dit familiebedrijf werd de delegatie, die naast burgemeester Brok en ambassadeur Kolev bestond uit wethouder Teunis Stoop van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en voorzitter Teun Muller van Werkgevers Drechtsteden, ontvangen door directeur Herman Hamer. Daarna volgde een rondleiding door de enorme kwekerij die een oppervlakte van elf hectare heeft. Tijdens de piek in het voorjaarsseizoen wordt nog circa zestien hectare kasoppervlak gehuurd bij groenteplantenkwekers in de omgeving. Het is lopende band werk bij Florensis, in totaal produceert de kwekerij meer dan 900 miljoen jonge planten per jaar en is daarmee marktleider in Europa. “Het scheelt overigens niet veel of wij zijn wereldmarktleider. Wij zijn een innovatief bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie, selectie en verkoop van bloemzaden en jong plantmateriaal. Wij opereren internationaal, waarbij de afzet met name plaatsvindt in Noordwest Europa. Verder hebben wij dochterondernemingen in Engeland, Duitsland, Portugal, Kenia en Ethiopië,” zo vertelde Hamer.

Florensis werd onder de naam Hamer in 1941 opgericht door de vader van de huidige directeur. In eerste instantie richtte Hamer zich op de verkoop van verpakte bloemzaden. In 2000 werd de naam Hamer gewijzigd in Florensis. Het bedrijf maakte een enorme groei door; het areaal kassen in eigendom in Europa en Afrika groeide naar 45 hectare. Daarnaast vindt op 23 hectare contractproductie plaats. Ambassadeur Kolev was onder de indruk van de geavanceerde en geautomatiseerde productiemethoden bij Florensis. In de immense kassen is het een af en aan rijden van karren vol bakken met plantjes. Bijzonder is dat bijna het hele productieproces in eigen beheer ontwikkeld is, evenals de blauwe plastic tray die het kenmerk is van door Florensis geleverde zaden en plantjes. Na een rondleiding van ruim een uur werd er afscheid genomen van de Bulgaarse ambassadeur. Kolev: “Met ogenschijnlijk weinig mensen is er een hoge productiegraad van mooie producten.” Ook Herman Hamer keek met plezier terug op het bezoek. “Wij verzorgen veel bedrijfsbezoeken. Altijd leuk om te doen, we hebben tenslotte een prachtig bedrijf. Met Bulgarije hebben wij nog geen zakelijke binding, maar wie weet komt dat nog.”

Het volgende programmaonderdeel ‘meet the ambassador’ vond plaats tijdens een lunch in de Jachtkamer van het stadhuis. Hierbij waren ondernemersverenigingen uitgenodigd en baggerbedrijf De Boer dat een schip in Varna laat bouwen. Ook de stichting Dordrecht-Varna en de PvdA-fractie waren bij de lunch aanwezig.