Overig

Burgemeester Piet IJssels

853

“Ik ben trots op de chemie tussen bedrijven en de gemeente“
Met 21 dienstjaren is hij de op één na langstzittende burgemeester van Nederland, dus Piet IJssels kent de gemeente Gorinchem als geen ander. Een gesprek over economische ontwikkelingen, het ondernemersklimaat, bereikbaarheid en de Industriële Kring Gorinchem.

‘Een mooie, kleine stad met relatief gezien enorme werkgelegenheid’ is de omschrijving die IJssels geeft als hem wordt gevraagd om Gorinchem te typeren. “In Gorinchem wonen zo’n 35.000 mensen. Gemeenten met ongeveer hetzelfde inwonersaantal beschikken gemiddeld over zo’n 10.000 arbeidsplaatsen. Wij hebben er liefst 25.000. De economische potentie is enorm. In Gorinchem vond van oudsher altijd al veel bedrijvigheid plaats en dat is alleen maar gegroeid. Wij scheppen voor 40 procent van ons achterland werkgelegenheid.” Eén van de bekendste bedrijven binnen de gemeentegrenzen is Damen Shipyards. Het scheepsbouwconcern heeft Avelingen-West als uitvalsbasis. Daar staat het hoofdkantoor. “Tien jaar geleden waren daar 600 man in dienst, nu beschikken ze over duizend werknemers. Het ambachtelijke, feitelijke arbeidswerk is door de jaren heen steeds meer uitgeplaatst, maar de handel en engineering is toegenomen. Alles wordt hier in elkaar gezet. Gorinchem is en blijft een industriële gemeente.”

Centrale ligging

Volgens IJssels heeft Gorinchem eigenlijk alles in zich om aantrekkelijk te zijn en te blijven voor ondernemers. “Ten eerste laten we bedrijven die zich hier willen vestigen niet te lang wachten. Procedures kunnen eindeloos duren, maar dat hoeft in veel gevallen helemaal niet. Bovendien zijn er twee vaste accountmanagers voor de bedrijventerreinen in dienst, die geschikte kandidaten begeleiden en hen veel werk uit handen nemen. Bedrijven hoeven niet zelf hun weg te zoeken in de gemeentelijke organisatie. In Gorinchem krijg je te maken met één vast aanspreekpunt, die overal van op de hoogte is. Dat is wel zo makkelijk. Ik merk dat ondernemers deze aanpak waarderen.” Ook qua ligging en faciliteiten kan Gorinchem ondernemers bekoren. “Het woon-werkklimaat is dik in orde. Alles is voor iedereen beschikbaar: scholen voor de kinderen, theater, horeca en ga zo maar door. Per jaar vestigen zich in Gorinchem zo’n 1500 nieuwe inwoners. Eens per jaar organiseren wij voor deze groep een welkomstbijeenkomst. Wat me dan opvalt, is dat men aangeeft zich in korte tijd al helemaal thuis te voelen in Gorinchem. Ze beschouwen het direct als hun stad. De oude binnenstad, de haven, de vestingwallen: de charme en uitstraling ervan helpen de identificatie en binding met de stad te versnellen.” Ook de centrale ligging is voor veel bedrijven die op zoek zijn naar een geschikte locatie een pré. “Zo’n beetje elk bedrijf dat een logistieke studie laat uitvoeren, krijgt als conclusie in het rapport de suggestie om zich te vestigen in de buurt van Zaltbommel,Vianen en Gorinchem. Logisch ook: Gorinchem zit tegen de Randstad aan, Utrecht is vlakbij, je bent snel in Antwerpen en Brussel en ook het Ruhrgebied is niet al te ver rijden.” De populariteit van het gebied heeft echter ook een keerzijde: het gebrek aan doorstroming op de A27. Dagelijkse files zijn meer regel dan uitzondering. “Als gemeente hebben wij tien miljoen euro ter beschikking gesteld om de problematiek op te lossen. Want natuurlijk willen we ons steentje bijdragen. De variant waarvoor wij een voorkeur hadden, heeft het vanwege bezuinigingen bij het Rijk niet gehaald. Het scenario dat nu het meeste voor de hand ligt, is de bouw van een tweede brug over de Merwede. Dat zal in ieder geval voor wat ontlasting zorgen.”

Chemie

Waar IJssels de files vanzelfsprekend liever kwijt dan rijk is, geldt dit niet voor het regiokantoor van de Kamer van Koophandel. Toch is daar de deur op 31 maart op slot gegaan. “Dat is ontzettend jammer. De gemeente wordt er ook op aangesproken door bedrijven, maar wij hebben er alles aan gedaan om het regiokantoor te behouden. We hebben meerdere gesprekken gevoerd met de KvK. Het is zonde dat het niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. De wereld raakt steeds meer gedigitaliseerd, maar de waarde van een persoonlijk praatje blijft groot. Dat hoor ik ook van ondernemers. Die willen zich best inschrijven vanachter de pc, maar juist voor ingewikkelde handelsconstructies en regelingen omtrent uitvoerfaciliteiten wensen zij tegenover iemand te zitten om één en ander te bespreken.” Het regiokantoor is verhuisd naar Tiel en Utrecht. “Maar in die plaatsen hebben we niets te zoeken. Het bedrijfsleven hier zal vooral overstappen naar de KvK Rotterdam.” Het is vast en zeker ook een gespreksonderwerp als de burgemeester de volgende vergadering van de Industriële Kring Gorinchem bezoekt. Zo’n vier keer per jaar spreekt hij intensief met afgevaardigden van de actieve ondernemersvereniging. “Het is een echte belangenvertegenwoordiger, met veel leden. Het is een goede afspiegeling van het heersende ondernemersklimaat in Gorinchem. Door de goede verstandhouding met de IKG kunnen wij anticiperen op de behoefte van bedrijven. Er is chemie tussen bedrijven en de gemeente. Daar ben ik het meeste trots op. Ik hoop dat de gezamenlijke ‘we gaan ervoor-cultuur’ ook in de toekomst onlosmakelijk verbonden blijft met Gorinchem.”