Overig

Caroline Pietermaat, directeur Hofplein Rotterdam:

925

‘Niet wat je later worden wilt, maar wie!’

Het is woensdagmiddag 9 december als we Caroline Pietermaat, die inmiddels ruim twee jaar directeur van Hofplein Rotterdam is, spreken bij de locatie van de Theaterschool aan de Pieter de Hoochweg in Rotterdam. Ze volgde oprichter Louis Lemaire op, die maar liefst 28 jaar de scepter zwaaide bij het Hofpleintheater.

Caroline: ‘De tijd was er rijp voor om het stokje over te nemen. Ik vond en vind het nog steeds een geweldige uitdaging en geniet elke dag van alles waar we mee bezig zijn bij Hofplein Rotterdam. Toen Louis Lemaire destijds begon waren er 44 leerlingen en 25 vrijwilligers en was er één locatie. Inmiddels is het ‘bedrijf’ uitgegroeid tot een theaterbegrip in Rotterdam en omgeving. Het biedt naast jeugd- en jongerenvoorstellingen in het eigen theater ook vrijetijdsopleidingen, een middelbare school op Havo- en VWO-niveau en MBO- en HBO-beroepsopleidingen. Deze opleidingen tellen zo’n 750 studenten en leerlingen. Daarnaast telt het dertig jaar bestaande Jeugdtheater Hofplein Rotterdam zo’n 3.500 leerlingen op de vrije tijd tak: de Jeugdtheaterschool. Zij volgen lessen op zeventien locaties in de regio Rotterdam, Lansingerland, eiland IJsselmonde, Voorne-Putten, Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en zelfs tot Roosendaal en Breda aan toe.  Of ze spelen in een van de zestien voorstellingen die Hofplein Rotterdam per seizoen maakt. We hebben nu 135 fte met ongeveer 250 medewerkers. Kortom het bedrijf heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En we ontwikkelen verder. We willen nog meer de verbinding maken met en in de stad. Hofplein Rotterdam is een speelplaats van ontdekken, jezelf leren kennen. Ondernemerschap zit in de DNA van kinderen. Bij het theater kunnen ze zelf hun ideeën exploiteren. Maar het is hier bovenal een plek waar kinderen komen en plezier beleven aan het theater.

We werken als Hofplein Rotterdam samen met alle grote organisaties in de stad. En we zoeken steeds naar nieuwe samenwerkingsvormen en mogelijkheden tot samenwerken. Dat de school er al dertig jaar is, is absoluut geen vanzelfsprekendheid, maar inmiddels niet meer weg te denken uit de stad en de regio. We helpen kinderen zichzelf te ontdekken en ontwikkelen. Dat is belangrijk. Voor hen is het hier een tweede thuis. Ze mogen over de ring rennen als ze dat willen en lekker met elkaar dollen. Er mag dus veel en er moet weinig. Kinderen worden door ons serieus genomen en uiteraard horen er wel docenten bij.

Verbouwen

Naast het verder bouwen aan de organisatie en aan nieuwe samenwerkingsvormen is er meer werk aan de winkel. Zo zijn we dit seizoen gestart met een verbouwing van deze school aan de Pieter de Hoochweg. De verbouwing moet voor de zomer van 2016 zijn afgerond. Ook het Hofpleintheater mag wel wat vernieuwing hebben, zoals bijvoorbeeld de stoelen, die zijn ook nodig aan vervanging toe. Dit moet eind 2016 zijn afgerond.

Uitdaging

Een uitdaging is voor mij ook op een andere manier met elkaar samenwerken. Cultuur en onderwijs, cultuur en sport et cetera. Met goede partners samenwerken om de kinderen sterker en daarmee de stad mooier te maken, daar gaan we voor. Code groen: cultuur en onderwijs bij elkaar brengen en vijf weken met kinderen aan de slag. Laat ze ontdekken wie ze zijn. Hoe kun je iets bereiken, wie en wat heb je ervoor nodig. Ik heb er vertrouwen in om deze transitie door te maken.

Over vijf jaar is dit bij uitstek de plek waar elk kind een keer geweest wil en moet zijn. De plek waar je jezelf mag zijn, een plek van ontmoeting en een plek waar nieuwe dingen ontstaan.’