Overig

Congres Aerospace meets Maritime wederom geslaagd

566

Op donderdag 28 mei jl. vond in de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht de tweede editie plaats van het congres Aerospace meets Maritime. Bij het door de gemeente Papendrecht uitstekend georganiseerde congres kon voor aanvang al het bordje ‘vol’ op de deur.

Het congres is nog maar voor de tweede maal georganiseerd en nu al niet meer weg te denken uit de lijst van succesvolle evenementen in de regio. Een succes voor de organiserende gemeente Papendrecht die in samenwerking met vele partners ook nu weer een volwassen congres heeft neergezet. Organisator Trudie van der Hoek over het geslaagde evenement: “Het congres stond in het teken van ‘informeren, inspireren en aan de slag’ en die opzet is volledig tot zijn recht gekomen.” Ook wethouder Richard Korteland van de gemeente Papendrecht en lid van het Drechtstedenbestuur sprak in zijn slotwoord over een mooie dag: “Je voelde de energie in de zaal na de workshops.”

Smart Industries
Het congres stond dit jaar in het teken van ‘Smart Industries’. Een breed scala aan bedrijven uit de maritieme sector (met onder andere Boskalis, Damen, Heerema Marine Contractors en de Koninklijke De Vries Groep), de luchtvaartsector (Fokker) en diverse kennis- en overheidsinstellingen (Kamer van Koophandel, TNO, TU Delft en InnovationQuarter) waren bij de voorbereiding betrokken.

In zijn openingswoord uitte Richard Korteland de nodige kritiek op de positie van Zuid-Holland, dat achterblijft op het gebied van innovatie bij de rest van Nederland. “Innovatie is continu aan inflatie onderhevig,” zo stelde hij. “Het is van belang dat wij vandaag veel kennis delen, want samen werken aan samenwerking is pas smart.”

Ineke Dezentjé, directeur van FME-CWM, merkte in haar presentatie op dat samenwerking de verdienkracht van bedrijven vergroot. “Samenwerken zit in de genen van de Nederlanders en heeft al tot de nodige successen geleid.” Jan van Toor, Vice President Airbus Defence & Space, gunde de aanwezigen een blik in de toekomst wat het vliegen betreft. Over niet al te lange tijd bewegen we ons voort in drones en ook voor defensiedoeleinden zullen drones een belangrijk wapen worden, zo is de visie van Van Toor.

Barge Master
Tijdens Aerospace meets Maritime maakte InnovationQuarter haar nieuwste investering bekend in Barge Master, een producent van drijvende platformen die deining op zee compenseren. Ineke Dezentjé feliciteerde CEO Martijn Koppert als eerste. Het in Capelle aan den IJssel gevestigde Barge Master verwacht met deze extra financiële injectie de bouw van haar innovatieve platformen en de ontwikkeling van nieuwe toepassingen te versnellen.

Pitches
Alle sprekers gaven via interessante presentaties blijk van hun betrokkenheid bij de doelstellingen van het congres. De verwachting is dat ook dit keer uit het congres samenwerkingen en uitwisselingen zullen ontstaan die uiteindelijk zullen leiden tot innovaties en gebruik van nieuwe processen. De ‘inkijkjes’ die een aantal vertegenwoordigers van zowel maritieme als luchtvaart bedrijven gaven, deed de aanwezigen ervan overtuigen dat we een uitdagende toekomst tegemoet gaan. Ook de pitches door deelnemers van Our Oceans Challenge bevestigden dit. Hoe mooi zou het zijn als we energie opwekken uit zee, afval uit de plastic soep rendabel hergebruiken en vissersboten varen op duurzame energie? Dit is een aantal innovaties die vijf start-ups presenteerden tijdens het congres. De vijf startende bedrijven zijn het resultaat van Our Oceans Challenge. Een initiatief van onder andere Heerema Marine Contractors, Outside Inc., TNO, ECN, Interface en NIBC. Our Oceans Challenge verbindt de goede ideeën van individuen en startende ondernemers met de kracht van de gevestigde orde van bedrijven om deze versneld te realiseren. Our Oceans Challenge introduceerde vorig jaar een internationaal brainstormplatform waarop ondernemers, studenten, offshore-experts, biologen en andere oceaanliefhebbers werden opgeroepen om hun idee voor schone en gezonde oceanen te delen. Dit resulteerde in bijna 100 business-concepten en ruim 400 professionals die online hun oplossingen deelden. De meest kansrijke concepten werden geselecteerd en door middel van een acceleratieprogramma ondersteund bij het verder uitwerken van hun plan.

Ondersteunen
De plannen die werden gepresenteerd variëren van energieopwekking uit oceanen, tot het hergebruik van afvalplastics voor 3D-printen, een biologische anti-corrosie oplossing en milieuvriendelijke vissersboten. De start-ups werkten het afgelopen jaar aan hun plan en kregen hierbij ondersteuning uit het netwerk van Our Oceans Challenge. Tijdens een Demo Day riepen zij potentiële partners en investeerders op om in te stappen in hun bedrijf om een prototype of opschaling van de innovatie mogelijk te maken. Tijdens deze dag zijn de eerste contacten voor samenwerking gelegd. Met de organisatie van de Demo Day is de eerste ronde van Our Oceans Challenge afgerond met het voortbrengen van vijf kansrijke innovaties. Zij zullen de komende periode hun business plan realiseren. Our Oceans Challenge roept (offshore) bedrijven en (impact) investeerders op om de lancering van deze nieuwe bedrijven te ondersteunen. In november zal de tweede ronde van het programma starten. Momenteel zoekt Our Oceans Challenge naar een nieuwe coalitie van partners om dit mogelijk te maken. Meer informatie vindt u www.ouroceanschallenge.org.

Workshops
Na de lunch stonden de workshops op het programma die in zeven verschillende zalen werden gehouden. Het betrof de volgende workshops:

  • Smart Additive Manufacturing / 3D-printing: Mogelijkheden van 3D-printing en de ontwikkeling proeftuin 3D-printing.
  • Smart Maintenance: Het gebruik van smart technologieën bij onderhoudsopgaven.
  • Smart Welding: Ontwikkeling van lasrobots voor complexe en unieke toepassingen.
  • Smart Drones: Wat kunnen unmanned automated vehicles voor uw bedrijf betekenen?
  • Smart Employment: Wat zijn de gevolgen van Smart Industries voor werknemers?
  • Smart Data: Data voor maritieme toepassingen.
  • Lijmverbindingstechnieken: Cross-sectoraal kansen en samenwerking verkennen op het gebied van lijmverbindingstechnieken.

De resultaten van de workshops worden tijdens de uitreiking van de Innovatie Award 2015 gepresenteerd door Richard Korteland en Jan Peter Balkenende.

Evenals bij de editie vorig jaar was er ook dit jaar sprake van een grote belangstelling, zowel van de zijde van bezoekers, de regionale overheden, het onderwijs en de presenterende bedrijven. Toen dagvoorzitter Wim de Leur bij Richard Korteland informeerde naar de editie van volgend jaar hield deze nog een slag om de arm. Maar gezien het succes van de edities tot nu toe, zal er ongetwijfeld ook volgend jaar weer sprake zijn van een Aerospace meets Maritime.

Aerospace meets Maritime, Gemeente Papendrecht
Aerospace meets Maritime, Gemeente Papendrecht
Aerospace meets Maritime, Gemeente Papendrecht
Aerospace meets Maritime, Gemeente Papendrecht
Aerospace meets Maritime, Gemeente Papendrecht