Overig

CPB verwacht grotere economische groei in 2016

549

De Nederlandse economie groeit in 2016 iets sneller dan dit jaar, zo verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB voorziet voor volgend jaar een economische groei van 2,1 procent, na een plus van 2 procent dit jaar.

Daarmee is het planbureau optimistischer dan De Nederlandsche Bank (DNB), die maandag nog een terugval van de groei tot 1,7 procent in 2016 voorspelde. Overigens ging het planbureau op Prinsjesdag nog uit van een groei van 2,4 procent in 2016. Dit cijfer is nu dus naar beneden bijgesteld.

Het CPB noemt de vooruitzichten voor Nederland ‘positief’. “Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis komt de groei in 2015 en 2016 uit boven de 2 procent, neemt de consumptie flink toe en daalt de werkloosheid licht.”

Wereldhandel
Het planbureau denkt wel dat de wereldhandel volgend jaar minder hard zal groeien dan eerder werd gedacht. Dat heeft een drukkend effect op de export. En omdat Nederland minder gas zal produceren, zal er minder gas worden geëxporteerd. Dit haalt 0,2 procentpunt van de groei af. Dat de waarde van de euro is gedaald, is gunstig voor de export. Daardoor zijn Nederlandse producten relatief goedkoper voor niet-eurolanden.

Het CPB rekent in zijn prognoses met een wat sterkere groei van de wereldhandel dan DNB. Daarbij wordt wel de aantekening gemaakt dat het internationale beeld ‘met grote onzekerheid omgeven’ is.

Vluchtelingen
De onderzoekers wijzen onder meer op de toestroom van vluchtelingen en de dreiging van terreur, maar stellen dat die problemen vooral maatschappelijke gevolgen hebben. Zo groeit de bevolking met 0,3 procent en verslechtert het overheidstekort met 0,1 procent. Voor de economische groei spelen vooral de sterke fluctuaties in olieprijzen, wisselkoersen en beurskoersen een belangrijke rol.

Bestedingen
Consumenten krijgen door hogere lonen en de lage inflatie meer te besteden en voeren hun bestedingen volgend jaar naar verwachting met 2 procent op. Verder nemen de investeringen van bedrijven toe, dankzij het herstel van de economie en hun stijgende winstgevendheid.

Volgens het CPB zakt de werkloosheid volgend jaar licht, van 6,9 naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. De daling is daarmee zeer beperkt, omdat naast het aantal banen ook het aanbod van werknemers op de arbeidsmarkt groeit.

Het overheidstekort slinkt volgens de nieuwe raming van 2,2 naar 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dit is vooral te danken aan de economische groei. Het zogeheten structurele tekort, dat wordt gecorrigeerd voor de gunstige economische omstandigheden, groeit volgend jaar van 1,3 naar 1,9 procent.