Overig

De belangrijkste wijzigingen met betrekking tot verlof

735

De zomer ligt inmiddels weer achter ons en daarmee ook de periode waarin veel mensen van enkele weken vakantie genieten. Naast het hier bedoelde vakantieverlof kent de wet nog diverse andere vormen van verlof, zoals zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof en zorgverlof. Dit jaar zijn daarin de nodige wijzigingen aangebracht die zijn vastgelegd in de Wet Modernisering Verlof en Arbeidstijden. Achtergrond van de wetswijziging is dat de regering het flexibel werken voor werknemers beoogt te stimuleren, met als uiteindelijke doel om de arbeidsparticipatie te bevorderen. Hiermee wordt ingespeeld op ontwikkelingen als de toenemende vergrijzing en stijging van de zorgkosten, waardoor meer mensen aan het werk zullen moeten. Op de belangrijkste wijzigingen, van kracht sinds 1 januari en 1 juli jl., wordt hieronder ingegaan.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Het bevallingsverlof hoeft niet meer ineens te worden opgenomen, maar kan vanaf 6 weken na de datum van de bevalling flexibel worden opgenomen over maximaal 30 weken. In geval van een meerling geldt een uitbreiding van het zwangerschapsverlof met 4 weken. Indien een kind na de geboorte om medische redenen in het ziekenhuis wordt opgenomen, geldt dat het bevallingsverlof met dat aantal dagen (met een minimum van 7) wordt verlengd. Dit is het zogeheten couveuseverlof.

Ouderschaps- en partnerverlof

Daar waar voorheen pas na een dienstverband van 1 jaar om ouderschapsverlof kon worden verzocht, geldt dat recht nu direct na indiensttreding. Ouderschapsverlof kan voortaan ook flexibeler (meer verspreid) worden opgenomen. Voor partners geldt naast het reeds bestaande (betaalde) kraamverlof van 2 dagen voorts een recht op 3 dagen (onbetaald) ouderschapsverlof.

Calamiteiten- en ander kort verzuimverlof

Een niet al te bekende vorm van verlof is het calamiteitenverlof, dat is bedoeld voor bijzondere persoonlijke omstandigheden die het noodzakelijk maken het werk direct te onderbreken omdat alternatieven ontbreken. Voor dit verlof is de reikwijdte verruimd. Tegenwoordig vallen ook “onvoorziene omstandigheden” hieronder, zoals bijvoorbeeld een inbraak in een woning of een ongeluk van een persoon in de naaste omgeving. Ook een IVF-behandeling die niet buiten werktijd kan worden gepland rechtvaardigt de opname van calamiteitenverlof. Dergelijk verlof is betaald, maar geldt voor hooguit enkele dagen.

Kort- en langdurend zorgverlof

De kring van personen waarvoor kort- en langdurend zorgverlof mag worden opgenomen is verruimd. Naast familieleden in de eerste graad geldt het recht op dergelijk verlof ook voor tweedegraads familieleden en anderen met wie de werknemer een sociale relatie heeft. Dit kunnen ook een vriend of vriendin danwel een buurman zijn.

Het opnemen van langdurig zorgverlof is voortaan niet alleen mogelijk in geval van een levensbedreigende ziekte, maar ook in verband met de noodzakelijke verzorging van zieken en hulpbehoevenden. Het verlof blijft maximaal 6 weken, maar kan ook gespreid worden opgenomen over een periode van 18 weken.

Naast voormelde wijzigingen is ook de Wet Aanpassing Arbeidsduur gewijzigd. In de kern is ook deze wet flexibeler geworden en wordt er meer ingesprongen op het nieuwe werken. Het verdient dus aanbeveling om bij verzoeken om verlof of wijziging van de arbeidstijd rekening te houden met de nieuwe wetgeving.