Met drie van de vier dagen uitverkocht en 40 procent meer aandacht voor het evenement op social media was de 68ste editie van het CHIO Rotterdam eind juni een groot succes. Het oudste topsportevenement van Rotterdam behoorde voor een groot deel van de internationale top van de hippische wereld tot een belangrijk deel van ‘the Road to Rio’.
Daarom was het deelnemersveld nog sterker dan normaal, vertelt algemeen directeur Jan de Mooij. Rondom die topsportsetting was het ook weer prima zakendoen.
“Er zijn weer veel nieuwe contacten gelegd en bestaande relaties onderhouden rondom de ring. De hele BV Nederland ontmoet elkaar hier tijdens het CHIO Rotterdam. Met de KLM Open en het ABN AMRO World Tennis Tournament behoren wij tot de drie grootste hospitality evenementen van Nederland. We ontvingen 50.000 bezoekers, waarvan 30.000 genodigden via onze sponsors. Er zijn ongeveer 300 bedrijven aan ons verbonden, van multinationals tot aan kleinere organisaties in de meest uiteenlopende branches. En in onze China Executive Lounge ontvingen we tijdens de afgelopen editie 80 mensen uit de top van het Chinese bedrijfsleven. Chinezen gebruiken de paardensport heel erg als economisch uithangbord. Ze zijn erg gevoelig voor sfeer en omgangsvormen en waren onder de indruk van de omgang met iedereen gedurende de vier dagen.” De Mooij blikt met een tevreden gevoel terug, maar benadrukt dat groei op zich geen doel is. “Het sprookje wordt groter en groter, maar dat is eigenlijk niet de belangrijkste ambitie. Slimmer en beter worden: een SMART CHIO Rotterdam, dat is vooral de doelstelling. Op het gebied van media, logistiek en integrale gebiedsontwikkeling in het Kralingse Bos zijn bijvoorbeeld nog stappen te maken. Dat willen we de komende jaren finetunen.”
Met 122 ruiters en 230 paarden uit 20 landen als deelnemers aan de meest recente editie van het CHIO Rotterdam wordt het internationale aspect van de paardensport meteen tastbaar. “In het verlengde daarvan hebben wij mondiale ambities. Het CHIO Rotterdam organiseerde zeven keer eerder een EK en in 2019 willen wij dat weer. Niet, zoals in het verleden, op één onderdeel. Nee, we zetten in op drie disciplines: springen, dressuur en para-dressuur. In Lausanne presenteren wij binnenkort onze plannen. Natuurlijk is er concurrentie vanuit andere landen, maar ik geloof heel erg in onze kansen. Zeker omdat we zo ambitieus zijn om onze pijlen op drie disciplines met aansprekende side-events te richten. In november vindt de toewijzing plaats.” Tot die tijd is het niet afwachten, maar in volle vaart vooruit. Zeker ook voor De Mooij, die het algemeen directeurschap van het CHIO Rotterdam combineert met zijn eigen onderneming HERMON Erfgoed, een herontwikkelaar van Rijksmonumenten. Min of meer twee fulltime banen. “Hoe ik dat volhoud? Door een goede conditie, hard werken en een beperkt aantal uurtjes nachtrust. Natuurlijk is het aanpoten, maar beide functies leveren ook veel energie op. Ik voer mijn werk uit op de twee mooiste plekken van Nederland. HERMON Erfgoed is namelijk gevestigd in Slot Zeist, wat natuurlijk een prachtige omgeving is. En de Grandstand in het Kralingse Bos is dat als uitvalsbasis van het CHIO Rotterdam natuurlijk net zo.” Daarom heeft De Mooij nog geen seconde spijt gehad van zijn ‘ja’ in 2014 op de vraag vanuit het CHIO-bestuur om de algemeen directeur te worden. “Ik was van 2011 tot aan dat moment bestuurslid Commerciële Zaken. De functie van algemeen directeur bestond nog niet, maar we vonden dat die er moest komen. Het bleek echter lastig om iemand binnen de profielschets te vinden. Vrij snel erna werd ik ook gevraagd om algemeen directeur te worden van de Hippische Alliantie Rotterdam, een organisatorische samenwerking tussen het CHIO Rotterdam (topsport), de Sociëteit gevestigd in de Rotterdamsche Manège ‘De Jockey Club’ (breedtesport) en Rijvereniging De Hazelaar (aangepaste sport). Een ondernemer en bruggenbouwer met affiniteit met paardensport: zo iemand zochten de besturen. In Zeist kom ik de gehele dag in aanraking met vermogende mensen die vaak op landgoederen en kastelen wonen. Die twee werelden van HERMON Erfgoed en het CHIO Rotterdam matchen perfect met elkaar.”
De Richard Krajicek van het CHIO Rotterdam heeft op vele fronten een verbindende functie. Tussen zijn bedrijven, topsport en breedtesport, de stad Rotterdam en het CHIO Rotterdam, nationale en internationale bedrijven en de mainport en de greenport. “De komende jaren zullen er alleen maar nog meer interessante kruisbestuivingen, slimme allianties en samenwerkingen ontstaan.”