Overig

De RET verbindt – óók in coronatijd!

1317

Met een OV-jaarabonnement helpt de RET al sinds 2014 sporttalenten op weg. Dat is een van de manieren waarop het openbaarvervoerbedrijf Rotterdam Topsport en het topsportklimaat ondersteunt. Dit jaar mag een vierde sporter onbeperkt gebruik maken van bus, tram en metro in Rotterdam: paralympisch zwemmer Thomas van Wanrooij. De RET heeft namelijk zijn partnerbox van de campagne ‘010 op weg naar Tokyo’ gekocht, waarmee Rotterdam Topsport en het bedrijfsleven (potentiële) deelnemers aan de Olympische en Paralympische Spelen ondersteunen.

Elk jaar draagt Rotterdam Topsport drie nieuwe sporters voor. Nu zijn het Luna de Kock (judo), Xavi Joy Mo-Ajok (atletiek) en Gert-Jan Schep (para-atletiek). Op 28 september ontvingen zij hun RET-jaarabonnement uit handen van Maddy Bolhuis, Manager Propositie Marketing en Marketing Communicatie bij RET.

VERLENGD

Daarmee kunnen ze gratis en zorgeloos tussen huis, school en trainingsaccommodatie reizen. Het is voor de sporters een welkome bijdrage in de kosten, die flink kunnen oplopen. “Vanwege het uitstel van de Olympische en Paralympische Spelen hebben we besloten onze betrokkenheid bij de campagne ‘010 op weg naar Tokyo’ te verlengen”, vertelt Maddy Bolhuis. “Zodoende kan Thomas van Wanrooij er ook volgend jaar nog gebruik van blijven maken.” Dat is wel zo prettig voor de 17-jarige zwemmer. Helemaal aangezien hij dit jaar eindexamen havo doet op Thorbecke VO Rotterdam. Hij maakt heel wat kilometers tussen huis, school en het zwembad. Thomas, die een visuele beperking heeft, maakt deel uit van de Nederlandse selectie. Hij maakt een grote kans te mogen deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokyo. Voor de 100 meter schoolslag, en de 200 meter wisselslag heeft hij de limiet al behaald. Dat gaat vrijwel zeker ook nog lukken op de 100 meter rugslag. In april 2021 weet Van Wanrooij het pas zeker; dan maakt de bondscoach bekend welke zwemmers om de medailles gaan strijden. Het voldoen aan de limiet is niet voldoende; er zijn namelijk maar acht tickets bij de mannen (en op dit moment ook precies acht gegadigden).

SOCIALE VERBINDER

De betrokkenheid bij Rotterdam Topsport past in de rol die de RET in de regio vervult. Maddy Bolhuis: “Dat zien we als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zijn een sociale verbinder. Op de eerste plaats doordat we inwoners en bezoekers in staat stellen te reizen, actief te zijn en contacten te onderhouden. Maar we doen veel meer voor de leefbaarheid van Rotterdam. Zoals onze steun aan evenementen, vaak samen met Rotterdam Topsport.”

VITALE FUNCTIE

“Jammer genoeg zijn er nu door corona geen grote evenementen. Ons verbinderschap is nu misschien nóg belangrijker dan anders. Tijdens de lockdown werd duidelijk dat we een vitale functie vervullen. Onder meer door het vervoer van werknemers in de zorg en andere vitale beroepen.”

“Dat voelde heel tegenstrijdig: normaal willen we dat meer mensen gebruikmaken van het OV maar toen moesten we reizigers oproepen géén gebruik van bus, tram en metro te maken, behalve als het om noodzakelijk vervoer ging. Op het dieptepunt zaten we rond de 15 procent van het aantal reizigers dat we gewend zijn. Sinds 1 juli mocht iedereen weer met ons reizen, met alle voorzorgsmaatregelen, zoals het verplicht dragen van een mondkapje in de voertuigen (vanaf 13 jaar). Het aantal is sindsdien wel gegroeid, maar we zitten nog lang niet op de aantallen die we gewend zijn.”

Ondertussen investeert de RET, onder meer in nieuwe verbindingen. Ook fysiek. Zo kwam er eind september groen licht voor het doortrekken van metrolijn B (de Hoekse Lijn) tot het strand van Hoek van Holland. “Goed voor de bereikbaarheid van het strand, maar meteen ook voor de hele regio: minder mensen hoeven straks de auto te pakken. Als het werk naar verwachting in 2022 klaar is, kun je met één metro, zonder overstappen, van strand naar strand: Hoek van Holland-Nesselande.”