Overig

Dé stad van Nederland is nooit af, maar er gebeurt wel van alles

459

Wanneer hij met familie of vrienden door Rotterdam loopt, heeft Adriaan Visser de neiging om bij ieder plekje in de stad iets te vertellen. Dat enthousiasme is min of meer beroepsdeformatie.

“Ik ken natuurlijk heel veel dossiers en die kennis deel ik graag. Maar ik realiseer mij dat niet iedereen altijd op een keur aan informatie zit te wachten, dus meestal houd ik me in,” lacht de wethouder Financiën, Organisatie, Haven, Binnenstad en Sport van de gemeente Rotterdam. Wel vertelt hij Rijnmond Business graag over de begroting voor 2017, welke ontwikkelingen er nodig zijn om als stad voorop te blijven lopen en over Feyenoord City.

De voormalig directeur van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en oud-directeur van Platform 31, een kennisorganisatie voor stedelijke ontwikkeling, heeft nooit spijt gehad dat hij 2,5 jaar geleden de overstap maakte van het bedrijfsleven naar de lokale politiek. Vanuit zijn jeugd en vorige banen kende Visser de stad al op zijn duimpje, maar als wethouder nog net even iets beter en breder. “Het voelt alsof de stad nu echt geen geheimen meer heeft. Wel zit ik natuurlijk aan de andere kant van de pijplijn.” Inlezen, belangen afwegen, debatten voeren, knopen doorhakken, snel schakelen binnen en buiten portefeuilles: ondanks het klankborden met collega’s blijft het uitdagend. “Deze rol went nooit. Het ene moment sta ik op het schoolplein in het kader van ons programma Rotterdam Lekker Fit! en probeer ik kinderen het belang van goed ontbijten bij te brengen en een uur later heb ik een belangrijke bespreking met de directeur van het Havenbedrijf.” Wat het onderwerp ook is; de stad beter en mooier maken staat voorop. Uiteraard zijn daar financiële middelen voor nodig. De begroting voor volgend jaar is vastgesteld op 3,6 miljard euro. Daarvan komt 2,1 miljard vanuit het Rijk. “Daardoor is weinig zelf beïnvloedbaar. Er is niet veel ruimte om eigen invulling te geven aan de budgetten. ” Na jaren van bezuinigingen heeft het college nu echter toch ruimte voor investeringen van ongeveer 200 miljoen euro. “Van dat bedrag wordt zo’n 25 miljoen gereserveerd voor sportinvesteringen. Van betere opstallen tot aan nieuwe kunstgrasvelden: het geld wordt breed ingezet. Ook het verduurzamen van de stad staat hoog op de agenda. Dat kan op veel manieren, dus het is zaak daar de komende tijd echt goed en concreet verder richting aan te geven.”

Meedoen aan de samenleving stimuleren

Op het Twitterprofiel van Visser staat te lezen dat Rotterdam dé stad van Nederland is. ‘Die nooit af is’, luidt echter ook de toevoeging. Wat zijn de komende jaren de grootste uitdagingen om Rotterdam toekomstbestendig te houden? “In de binnenstad is op dat gebied al veel gebeurd. Ik kan niet anders dan tevreden zijn met wat er de laatste jaren rondom onder meer De Meent en het Centraal Stationsgebied in werking is gezet. Nu is het een kwestie van doorpakken met de herontwikkeling van de Coolsingel. Autoluw, met een boulevard en goede horeca: we willen de Coolsingel weer teruggeven aan de Rotterdammers.” Een andere grote uitdaging is de energietransitie in de haven. “We moeten verduurzamen. Dat betekent kijken naar je brandstoffen voor productie en vervoer. Overstappen van fossiel naar milieuvriendelijk. Versterken van het bio cluster dat al zo groot is, dat het een kanskaart is voor de toekomst die we sterk moeten uitbouwen. Die energietransitie kunnen we alleen voor elkaar krijgen als we samenwerken met alle partners, zoals ondernemers en andere partijen. Als gemeente staan wij klaar om onze bijdrage te leveren en de vernieuwing te faciliteren en te steunen.” In Rotterdam-Zuid liggen weer hele andere uitdagingen. “Vanwege de slechte woningvoorraad gaan wij daar 15.000 goedkope huur- en koopwoningen vervangen door nieuwbouw. Die aantrekkelijkere woningen zijn nodig om de uitstroom van midden- en hogere inkomens te stoppen. Natuurlijk hebben wij tegelijkertijd aandacht voor inwoners met lagere inkomens. Van de bijna 40.000 Rotterdammers in de bijstand, woont een heel fors deel op Zuid. Als je in de bijstand zit, is het moeilijker om mee te doen met de samenleving. Doordat mensen geen baan hebben, is er weinig geld. Daardoor is er bijvoorbeeld vaak ook niet zomaar de mogelijkheid contributie van een sportvereniging te betalen of op een andere manier sociaal bezig te zijn. Hoe we die groep een stap vooruit kunnen laten zetten? Het is niet zo simpel maar wat helpt is ze te stimuleren om werk te vinden. Iedere dag een wekker zetten en uit bed stappen om naar een baas te gaan: dat geeft structuur en voorkomt dat de maatschappij langs je heen gaat. Hetzelfde geldt voor de jeugd: er is veel verbeterd maar er zijn op Zuid nog te veel voortijdige schoolverlaters. Met het perspectief op een baan krijgen we die getallen wellicht ook naar beneden. Natuurlijk moeten die banen er dan wel zijn.”

Feyenoord City

Iets wat in ieder geval voor flink meer werkgelegenheid moet zorgen, zijn de plannen rondom Feyenoord City. “Hopelijk gaan we het bouwen met zo veel mogelijk Rotterdammers. Het draait niet alleen om een nieuw stadion, maar om de gehele gebiedsontwikkeling. Woningen, een bierbrouwerij, bioscoop, hotels, horeca, het opknappen van de huidige Kuip: het moet een levendige buurt worden, met volop perspectief en kansen op werk. Bovendien is het de bedoeling de breedtesport op Zuid te stimuleren door de naam
‘Feyenoord’ te verbinden aan een omnisportvereniging met onder meer een basketbal- en hockeytak.” Feyenoord vraagt de gemeente 135 miljoen voor het nieuwe stadion, al brengt Visser daar enige nuance in aan. “Er is 40 miljoen euro aan eigen vermogen nodig voor de bouw van het stadion, maar daar ontvangen we jaarlijks dividend over. Daarnaast is ons gevraagd om 35 miljoen te investeren in de infrastructuur en voor 60 miljoen grond onder het station te kopen, om deze vervolgens uit te geven in erfpacht.” In het gunstigste geval neemt Feyenoord het nieuwe onderkomen in het seizoen 2022/2023 in gebruik, maar niet iedereen is er zo zeker van dat het stadion er, na de lange aanloop, nu écht komt. Ook de gemeenteraad moet er nog een besluit over nemen. De grap dat Sparta Het Kasteel heeft en Feyenoord een luchtkasteel, is al verschillende malen gehoord. Heel hard kan Visser daar niet om lachen. “Een deel van de Rotterdammers denkt misschien dat dit allemaal te veel en te groot is. Maar toen ik als kleine jongen naar De Kuip ging, fietste ik nog niet over de Erasmusbrug of Willemsbrug. De Kop van Zuid bestond nog niet. En kijk eens wat er nu allemaal is ontwikkeld. Natuurlijk weet ik dat er al sinds 2007 gepraat wordt over een nieuw stadion, maar het verschil met nu is dat het allemaal veel breder is getrokken, er ligt een integraal plan. Door de brede opzet en verbinding met de wijk heeft Feyenoord City veel meer kans van slagen.”