Overig

Delftse Poort Rotterdam: Het icoon gaat open

489

Delftse Poort gaat open voor publiek, flexwerkers en ondernemingen die willen ondernemen op een prestigieuze locatie in een complex met het allerhoogste serviceniveau. Vanuit Rotterdam Central District, het zakelijke hart van Rotterdam, rijzen de vertrouwde strakke spiegelwanden van Delftse Poort naar de hemel. Een van dé landmarks en stabiele kenmerken van een stad die altijd in beweging is.

Delftse Poort ligt pal naast het nieuwe Rotterdam Centraal station, de 151 meter hoge toren van spiegelglas was van 1991 tot 2007 de hoogste kantoortoren van Nederland. Het gebouw gold als hoogbouw trots van de stad. Tot voor kort was Delftse Poort nog een bolwerk van verzekeraar Nationale Nederlanden, echter zal Nationale Nederlanden vanaf 2015 nog 22.000 vierkante meter huren. Dit betekent dat vanaf dan circa 40.000 vierkante meter beschikbaar komt in Delftse Poort en vanaf aankomend jaar ook andere bedrijven en ondernemers zich kunnen vestigen in Delftse Poort. Reden voor pandeigenaren CBRE Global Investors en KanAm Grund Kapitalanlagegesellschaft om deze kans aan te grijpen en het gebouw dusdanig te verbeteren dat een bruisend zakelijk centrum vol krachtige netwerkfuncties, het oorspronkelijke doel van de architect, ontstaat als knooppunt in het hart van de stad en een brug naar de wereld.

Open voor iedereen
“Het gebouw gaat open voor iedereen,” zegt Joanne Roozenburg, asset manager bij het CBRE Dutch Office Fund en verantwoordelijk voor Delftse Poort. “Op de begane grond komen winkels en een juicebar. Je kunt naar binnen kijken vanaf de straat. Het wordt een doorloopgebied. Dat is voor de levendigheid van het Rotterdam Central District goed en het maakt het complex levendig vanaf straatniveau.” Op de derde etage van het complex zie je pas echt de visie die de eigenaar voor ogen heeft met Delftse Poort. “Hier komt alles samen,” legt Roozenburg uit. “Architect Abe Bonnema wilde dat dit de centrale ontmoetingsplek zou worden. Dat gaat het nu eindelijk worden, denk hierbij aan receptiebemanning via hostesses, een state-of-the-art vergadercentrum, een uitstekende internationaal georiënteerde foodcourt, flexibele werkplekken en besloten vergaderruimtes. Ook zijn er ruimtes voor rust en recreatie en is er plek om koffie te drinken. Hiermee wordt Delftse Poort een verlengstuk van de openbare ruimte, terwijl de privacy voor haar gebruikers gewaarborgd blijft. Tegelijkertijd ligt het gebouw letterlijk naast het vernieuwde centraal station en ben je van hieruit in slechts twintig minuten reizen bij de luchthaven Schiphol. Tevens kan je hier vandaan snel naar de ring A20.”

Duurzame ‘landmark’
Roozenburg: “Delftse Poort maakt deel uit van het Rotterdam Central District (RCD), winnaar van de Gulden Feniks en Stib award 2014, dankzij de centrale ligging en de mix van multinationals, lokale bedrijven, woningen en winkels is het RCD het dynamisch portaal tot de stad. Door het nieuwe centraal station, zal Rotterdam Central District een internationaal vervoersknooppunt worden waar naar verwachting in 2025 75 miljoen reizigers per jaar gebruik van zullen maken. Bij Delftse Poort bevindt zich een drie-laags parkeergarage met ruim voldoende voor de verhuur beschikbare plaatsen. Tevens kunnen huurders één parkeer laag exclusief huren. Het gebouw is ons inziens vooral aantrekkelijk voor bedrijven die in het hart van een dynamische stad willen zitten en op diverse manieren perfect bereikbaar willen zijn en hun medewerkers willen voorzien van een uitstekende plek om te werken en te leven. Naast het uitzicht over beide kanten van Rotterdam, met uitzicht naar Den Haag of de Kop van Zuid, zorgen de kolom loze kantoorvloeren voor extreme flexibiliteit voor het indelen van een werkvloer.

CBRE Global Investors staat immer garant voor duurzaamheid, waarbij het CBRE Dutch Office Fund, volgens de onafhankelijke benchmark GRESB, ook dit jaar is uitgeroepen tot marktleider en ‘Green Star’ op het gebied van duurzaamheid in Europa. “Als organisatie erkennen wij het belang en de impact die onze gebouwen hebben op het milieu en de maatschappij,” bevestigt Roozenburg. “Wij zijn ons ervan bewust dat het mede onze verantwoordelijkheid is om de CO2-uitstoot te verminderen. Duurzaamheid is één van de belangrijkste doelstellingen van Delftse Poort. Al vanaf de oorspronkelijke bouw en nu ook weer bij de renovatie. Een effectieve verlaging van de CO2-emissies is uiteraard een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de eigenaar en de gebruiker. Op het gebied van duurzaamheid ondersteunen wij dan ook onze huurders bij het optimaliseren van hun eigen installaties en inrichting, voor Delftse Poort betekent dit dat er een WKO-installatie zal worden gerealiseerd, die de restwarmte afvoert en opslaat voor latere temperatuurbeheersing. Daarmee wordt het complex volledig zelfvoorzienend in haar koeling en verwarming. We hebben de ambitie om met onze vastgoedportefeuille een blijvend voorbeeld van duurzaamheid binnen de vastgoedsector te zijn. Zo willen wij bijdragen aan enerzijds de milieudoelstellingen van de Rijksoverheid en anderzijds de verbetering van het nationale leefklimaat.”

Huisvesting van de toekomst
“Met betrekking tot het werkklimaat is Delftse Poort afgestemd op het Nieuwe Werken in een zakelijk functionele omgeving in de stedelijke dynamiek van een wereldstad. Welke faciliteiten een huurder ook nodig heeft wij regelen het,” zegt Roozenburg. “Ook de facility managers van het pand worden volledig ontzorgd. Wanneer een organisatie zich hier vestigt, hoef je niets meer te doen. Schoonmaak is geregeld, receptionisten zijn geregeld. Er is niemand meer nodig voor de post, de beveiliging of voor de parking. En wanneer blijkt dat er veel vraag is naar bijvoorbeeld een fietsenplan of autohuur dan zorgen we ervoor dat dit er komt. Wij verzorgen alles. Dat scheelt een onderneming mankracht en dus geld. Wij geloven dat dit de toekomst is.”