Overig

Deltametaal gaat nét dat stapje verder

638

 

Voldoende instroom creëren, oplossingen bieden en ontzorgen van bedrijven met een (tijdelijk) personeelstekort en behoud van vakmanschap voor de metaalsector; dat is waar Deltametaal al decennialang voor staat.

De stichting werd in 1968 opgericht door diverse bedrijven, werkgevers- en werknemersorganisaties in de regio Drechtsteden, Gorinchem en Rijnmond. De ontwikkelingen in de dynamische branche van metaal, techniek en industrie volgen elkaar in rap tempo op, maar de missie van Deltametaal is onveranderd gebleven. Salesmanager Arie Stoker legt uit hoe het succes van het samenwerkingsverband te verklaren is.

“Ten eerste heeft dat te maken met onze veelzijdigheid. Deltametaal bestaat uit vier initiatieven. DMjob heeft flexibele vakkrachten die snel inzetbaar zijn, DMzzp is de schakel tussen zzp’ers en opdrachtgevers, DMmetalent is er voor de instroom van ambitieuze leerlingen en via de arbeidspool van DMmetaal worden topvakkrachten gedetacheerd bij bedrijven met een vraag voor langere tijd. Alles bij elkaar is dat een hele sterke formule. Bedrijven als Heerema, IHC, Damen Shipyards en Scheepswerf Slob kunnen bij ons terecht voor vakkundig, gemotiveerd personeel op het moment dat er pieken weggewerkt moeten worden, maar weten ons ook te vinden wanneer er vacatures openstaan voor langdurige projecten.” Deltametaal bemiddelt onder meer personeel voor offshore-projecten, baggerschepen, de bouw van luxe jachten en grote industrie gerelateerde projecten. Hoe vind je per project de juiste mensen in een tijd waarin er een tekort is aan technisch goed onderlegde krachten? “Door de jaren heen hebben wij altijd het belang onderkend van behoud van vakmanschap. Daar is zo’n zeven jaar geleden DMmetalent uit voortgevloeid. Deze scholingspool barst van het talent. Om de jeugd te enthousiasmeren voor de sector bezoeken we regelmatig scholen uit de regio en lichten jongeren voor ter promotie van de metaal en industriële sector. Vaak heerst nog de perceptie dat het allemaal vies en zwaar werk is, maar dat is totaal niet het geval. Techniek is heel breed en iets waarmee je alle kanten op kan. Wie een vak leert in deze branche en dit vak goed beheerst, heeft altijd werk. Zo simpel is het. Ongeveer 100 bedrijven in de regio maken gebruik van onze scholingspool. Gedurende de opleidingsperiode nemen wij de leerlingen in dienst en doen er alles aan om ze klaar te stomen tot volwaardige vakkrachten.” Aan het einde van de vakopleiding heeft het opleidingsbedrijf als eerste de keuze om de leerling een arbeidscontract aan te bieden.

“Na ruim 45 jaar in deze branche kennen we de metaal- en industriesector in deze regio door en door. Dat helpt bij het maken van de juiste matches voor alle initiatieven van Deltametaal. Bovendien staat communicatie op verschillende fronten hoog in het vaandel. Screenen, contactmomenten, uitgebreide interviews met kandidaten, doorgronden waar bij bedrijven behoefte aan is; daar besteden wij veel zorg en tijd aan.”

De taal van de opdrachtgever
Dat het overgrote deel van het kantoorpersoneel van Deltametaal een technische achtergrond heeft, scheelt volgens Stoker ook. “Wij spreken de taal van onze opdrachtgevers. Dat praat een stuk makkelijker. In combinatie met onze werkwijze en ervaring onderscheiden wij ons daarmee ten opzichte van anderen. Een ander onderscheidend vermogen is dat wij geen winstoogmerk nastreven, waardoor de kwaliteit niet in het gedrang komt. Natuurlijk hebben we wel te maken met gezonde druk, maar kwaliteit gaat te allen tijde boven kwantiteit. Dit creëert een duurzame balans in de onderneming.” Al gaat Deltametaal vooral met volle kracht vooruit. Ook in tijden van reorganisaties, meer tijdelijke dienstverbanden en transitievergoedingen ziet Stoker kansen voor flexwerkers die via Deltametaal aan het werk gaan. “De inleenmarkt is heel sterk gegroeid. Steeds meer bedrijven kiezen voor een kleine kernbezetting met daaromheen een flexibele schil. Prijzen staan onder druk, maar DMjob en DMzzp weten hier goed en flexibel op in te springen binnen de gestelde wet- en regelgeving. Niet altijd gemakkelijk, maar aan de andere kant: juist daardoor valt Deltametaal in positieve zin nog meer op. De maximale dienstverlening van de vier initiatieven kunnen we garanderen en dat blijft onze grootste kracht.” Wat is eigenlijk de toekomstvisie van Deltametaal? “Onze ambitie is onder andere om ons werkveld uit te breiden met nieuwe industriële bedrijven, maar ook nieuwe regio’s te ontwikkelen, zoals Moerdijk. Op dat gebied zie ik nog mogelijkheden voor mooie kruisbestuivingen. Verder willen we gedoseerd groeien, in een gezond tempo. Bewust stap voor stap, om onze kernwaarden niet uit het oog te verliezen. Want dat maakt ons nou juist zo uniek.”