Overig

Digitale risico’s belicht op de Industriedag

1331

‘Één iPhone van vandaag heeft meer rekenkracht dan de complete NASA in 1969. Criminelen gebruiken de gecombineerde kracht van duizenden smartphones, tablets en PC’s voor cybercrime’ en ‘Er wordt meer en makkelijker geld verdiend met cybercrime dan met drugshandel’. Met deze en andere weetjes werden bezoekers aan de Industriedag van Werkgevers Drechtsteden aan het denken gezet. Samen met hoofdsponsors FourTOP, ESET en VitrumNet werd een informatief, afwisselend programma samengesteld.

Het Vredespaleis in Den Haag vormde het decor voor de Industriedag 2016. Als de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting met recht een bijzondere locatie. ‘Van een sprookjeswereld naar de harde werkelijkheid’, zo vergeleek Teun Muller, scheidend voorzitter van Werkgevers Drechtsteden, de plaats van handeling met die van vorig jaar; De Efteling. Er was dit jaar voor een serieus en actueel onderwerp gekozen, namelijk cybercrime. Dagvoorzitter Dave Maasland van ESET nodigde gedurende het ochtendprogramma diverse sprekers uit, die vanuit hun expertise hun licht lieten schijnen op het thema. Prof. dr. Rob de Wijk, de non-executive director van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, beet het spits af. In een uitgebreid betoog legde hij uit wat er binnen het cyberspeelveld allemaal gaande is en hoe de wereld verschuift. “Nederland is één van de grootste internetknooppunten ter wereld. Ons land is dus bij uitstek dé plek om een digitale revolutie te starten. Hoe we dat het beste aan kunnen pakken, daarover moeten we met elkaar intensief overleg voeren. Het is belangrijk om meer over alle dreigingen te weten te komen. Daar schort het nu nog aan. De actoren, beweegredenen en technieken rondom cybercrime zijn nog te onbekend. De scheidslijnen tussen cybercrime, spionage en aanvallen zijn daarnaast vaak vaag.” Wat De Wijk wel met zekerheid kon zeggen, was dat Nederland in vergelijking met andere landen veel te maken heeft met phishing-aanvallen. “Dat heeft te maken met het feit dat onze economie redelijk goed draait en we in vergelijking met andere landen groot gedigitaliseerd zijn.”

Vervolgens was het de beurt aan Danny Mekic. De technologie-, internet- en innovatie-expert stelde misdaad in de nieuwe wereld centraal. Met de vraag ‘Wie is er weleens gehackt?’ zag hij vertwijfeld wat vingers in de lucht gaan. “De helft van de slachtoffers weet het inderdaad, maar velen hebben geen idee. Cybercriminaliteit is nog heel ongrijpbaar. Wie op Google het woord ‘cyber’ intoetst en op afbeeldingen klikt, ziet veel blauw, wat tunnels en codes. Zo abstract is het in werkelijkheid voor velen vaak ook.” Zijn bevlogen verhaal over de eerste Trojan horses in 1989 (floppy’s per post over aids), randomware, internetcriminelen op de most wanted lijst, kwetsbare stemcomputers en privacy kon rekenen op veel interesse. Na een moment voor Teun Muller, die op zijn laatste Industriedag werd verrast door jachthoornblazers, volgde na de lunch het middagprogramma, bestaande uit diverse workshops. Zo gaven VitrumNet, ESET en FourTOP ICT concreet advies over de stappen die ondernemingen kunnen zetten om cybercriminelen buiten te houden en ging het bij Ten Holter Noordam Advocaten over actualiteit en datalekken. Met een hoofd vol nieuwe informatie en inzichten zal het gros van de bezoekers aan het einde van de middag weer terug zijn gekeerd naar de Drechtsteden.