Overig

Drechtsteden maken werk van duurzaamheid

535

Teunis Stoop, regionaal portefeuillehouder Milieu en Duurzaamheid, gaf op 15 november een toelichting op de plannen voor energiebesparing en duurzaamheid. De locatie was, heel toepasselijk, het Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht.

Echt werk maken van energiebesparing en duurzaamheid kunnen de Drechtsteden niet alleen. Daarvoor is de medewerking van inwoners, het bedrijfsleven en van instellingen hard nodig, betoogde Stoop. De Drechtsteden bekijken per branche welke afspraken er met bedrijven en instellingen kunnen worden gemaakt over duurzaamheid. Zo is er al een convenant met supermarkten over betere isolatie van de koelvitrines en zijn er afspraken gemaakt met zorginstellingen over het nemen van uiteenlopende energiebesparende maatregelen. De gemeenten geven zelf het goede voorbeeld door zonnepanelen te plaatsen op daken van gemeentelijke gebouwen. Ook worden negen gemeente- en regiokantoren onderworpen aan een energiescan.

Duurzame mobiliteit
Om de gewenste energiebesparing te bereiken zijn er bovendien plannen voor het plaatsen van windmolens in Dordrecht en Alblasserdam en voor een regionaal warmtenet waarmee gebruik kan worden gemaakt van restwarmte van grote bedrijven als HVC en Nedstaal. Ook gaan de Drechtsteden duurzame mobiliteit zoals elektrisch rijden bevorderen. Om er voor te zorgen dat het thema duurzaamheid nog meer gaat leven, maakt communicatie over duurzaamheid deel uit van de plannen. Stoop noemde de site DordtDuurzaam als een goed voorbeeld. Hij hoopt dat de site in de toekomst duurzaamheidsnieuws uit alle Drechtsteden kan gaan brengen.