Overig

Durven investeren in ICT

526

In deze column wil ik het graag hebben over investeren in ICT. Veel MKB-bedrijven hebben nog een afwachtende houding en denken dat de huidige ICT-omgeving nog wel even meekan. Een bewuste ICT-planning heeft men niet en ICT staat niet hoog op de (financiële) agenda. Men kiest dan vaak voor ad hoc oplossingen, in de hoop de ICT-omgeving te continueren. Totdat de volgende urgentie of belemmering zich voordoet.

Daarbij komt nog dat gebruikers ontevreden zijn over het ‘systeem’ of dat bestanden verloren zijn gegaan vanwege een mislukte back-up. Zonde en dat is absoluut niet nodig.

Natuurlijk, in een onzekere markt en de heersende economische omstandigheden, is dat ook voor te stellen. Het geld wordt verdiend met de core business en niet met ICT. Maar, ICT kan juist die motor zijn om de kern van uw business nog beter laten werken. En daar zijn geen draconische investeringen voor nodig. Er zijn slimme ICT-oplossingen leverbaar die juist inspelen op kostenbesparing, kwaliteitsverhoging en flexibiliteit.

Met virtuele werkplekken bijvoorbeeld, kunt u besparen op het beheer en onderhoud op desktop PC’s.

Investeren in ICT loont en kan op kleine schaal worden beproefd. Juist nu in een ‘rustiger’ periode kunt u, voordat u weer op volle kracht vooruit stoomt in uw business, de tijd en inspanning vrijmaken om kleine proefprojecten te starten om een lange termijn doel te bepalen. Met een eenvoudige proefopstelling kunt u uw ICT-visie ‘live’ testen en zo potentiële risico’s wegnemen en ‘angsten’ tot verandering overwinnen. Zoek daarom naar de ambassadeurs in uw organisatie die innovatie omarmen en met u mee willen doen. Kortom: dromen in het groot, durven te vernieuwen en beginnen in het klein. Gewoon doen!

 – Faron Sibbald