Overig

Een goede bereikbaarheid vraagt ook iets van u

409

De Verkeersonderneming

Voor de meeste bedrijven is een goede bereikbaarheid cruciaal. Maar niet iedereen is zich ervan bewust dat het ook inzet van het bedrijf zelf vraagt. De betrokken overheden doen er alles aan om de terugkeer van de files op de A15 te vermijden en bieden gezamenlijk ondersteuning aan met de Korte Termijn Maatregelen A15 en het platform Samen Bereikbaar. We moeten voorkomen dat we weer met z’n allen in de file gaan staan op de A15. Maar dat is alleen realistisch als ook bedrijven zelf hun steentje bijdragen.

Dat kan al met kleine acties zoals kosteloos een e-bike probeerpool op het bedrijf of het onder de aandacht brengen van acties waar medewerkers zelf aan mee kunnen doen.

WERKZAAMHEDEN ZOMER 2021
Rijkswaterstaat werkt sinds de zomer van 2020 aan het groot onderhoud N3. Voor een betere bereikbaarheid van de regio werkt Rijkswaterstaat ook aan de verbreding van de A15 tussen Papendrecht en Sliedrecht en de nieuwe aansluiting A15/N3/ N214. Deze zomer wordt er aan alle drie de projecten gelijktijdig gewerkt. Dit kan de nodige hinder veroorzaken in de regio, zoals diverse wegafsluitingen. Houd de website N3werkzaamheden in de gaten voor de meest actuele informatie.

KORTE TERMIJN MAATREGELEN A15 RIDDERKERK – GORINCHEM
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en provincie Zuid-Holland werken gezamenlijk aan een MIRT-verkenning op de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem. Samen met de Drechtsteden is er ook een pakket Korte Termijn Maatregelen A15. Dit pakket is er onder meer op gericht zoveel mogelijk bedrijven slimmer en
duurzamer te laten reizen en daar waar het kan structureel af te stappen van ‘iedereen moet om 9 uur op kantoor zijn’. Bedrijven kunnen gebruik maken van allerlei tools en acties om ze hierbij te helpen. Het betreft niet alleen het woon-werkverkeer. Het pakket richt zich ook nadrukkelijk op de logistieke bedrijven die veel vracht vervoeren over de A15.

SAMEN BEREIKBAAR
Het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar is een initiatief van de Drechtsteden en De Verkeersonderneming en ondersteunt ondernemers in de Drechtsteden en in Gorinchem op het gebied van mobiliteit. Bedrijven die aansluiten committeren zich aan 10 procent van de medewerkers uit de spits. Aansluiten bij Samen Bereikbaar is gratis maar niet vrijblijvend. Samen Bereikbaar adviseert en begeleidt bedrijven op het gebied van mobiliteit. Dat kan onder andere door een probeerpool neer te zetten, een postcodescan uit te voeren zodat bedrijven weten waar de potentie zit of door te ondersteunen bij het herijken van het mobiliteitsbeleid.

‘WAAR WERK JIJ?’
In de hele provincie Zuid-Holland is de actie ‘Waar werk jij?’ actief. De actie is onderdeel van de Ways2go-campagne en heeft als doel kantoororganisaties en –medewerkers te stimuleren om ook in de toekomst hybride of plaatsonafhankelijk te werken. Op Ways2go kunt u als bedrijf en als medewerker een korte test invullen en kijken
of uw organisatie in aanmerking komt voor een gouden, zilveren of bronzen award. Ook zijn er binnen de campagne allerlei tools, zoals advies bij het implementeren van hybride werken en een thuiswerkplekscan.

GA LEKKER MET DE FIETS!
Uit verschillende studies blijkt dat een behoorlijk deel van het verkeer op de A15 korte-afstandsverkeer is. Met allerlei kortingen en pools proberen we meer mensen te enthousiasmeren de fiets of het OV te pakken in plaats van de auto. Bedrijven waar hybride werken geen optie is, kunnen wel het fietsen onder medewerkers stimuleren.
Een bedrijf kan bij het bedrijvenplatform Samen Bereikbaar kosteloos een e-bike probeerpool aanvragen. Een pool bestaat uit drie fietsen die drie maanden door verschillende medewerkers kunnen worden geprobeerd. De backoffice voor reserveringen wordt geregeld en er is promotiemateriaal beschikbaar. Medewerkers die uit
de auto en op een fiets, e-bike of speed pedelec stappen, kunnen maar liefst € 300 korting krijgen op de aanschaf.

SLIM REIZEN APP A15/N3
Mensen die vóór COVID-19 regelmatig over de N3 en/of de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem reden of dat nu nog steeds doen, kunnen meedoen met de A15/N3 challenge in de Fynch app. De app is te downloaden via de appstores. Deelnemers kunnen coins (punten) sparen door te gaan fietsen, een wandeling te maken of thuis te
werken. De coins zijn in te wisselen voor kortingen op cadeaus. Ook maken deelnemers maandelijks kans op een cadeaubon.