Overig

Vertrouwen consument verandert nauwelijks in juli

308

De stemming onder consumenten was in juli 2021 nagenoeg hetzelfde als een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -4, tegen -3 in juni 2021. Het oordeel over de economie verbeterde iets, terwijl de koopbereidheid wat verslechterde.

Met -4 lag het consumentenvertrouwen in juli boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten minder negatief over economisch klimaat

Consumenten waren in juli minder negatief over de economie dan in juni. De deelindicator economisch klimaat ging van -12 naar -10. Consumenten waren minder negatief over het economische klimaat in de afgelopen twaalf maanden, maar over de economie in de komende twaalf maanden waren ze minder positief.

Koopbereidheid verslechtert

De koopbereidheid kwam in juli uit op 0, tegen 3 in juni. Consumenten oordeelden minder positief over de financiële situatie in de komende twaalf maanden en over de financiële positie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger dan in juni.