Overig

Een jongensdroom in Birmingham

762

In de Jaguar fabriek wordt niets aan het toeval overgelaten

Jaguar is een merk dat tot de verbeelding spreekt. Het Britse automerk kent een rijke traditie. De uitnodiging van  RAC – Rotterdam om een kijkje te nemen in de Jaguar fabriek in Birmingham namen we dan ook met beide handen aan. Een fantastische ervaring, waardoor Jaguar er een bewonderaar bij heeft gekregen.

Met een selecte groep Jaguar-fans vliegen we vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Birmingham. Een gemêleerd gezelschap; want wie denkt dat Jaguar heden ten dagen  een ‘oude mannen-merk’ is, heeft het mis. Wel hebben de Jaguar-rijders één ding gemeen; stuk voor stuk roemen ze het bijzondere design dat samenkomt met de unieke rijbeleving.

Packington Hall

Voordat we een bezoek brengen aan de fabriek in de Midlands worden we getrakteerd op een viergangen lunch op het enorme landgoed Packington Hall. Het statige landhuis wordt omringd door een 300 hectare groot park. Het oorspronkelijke huis werd gebouwd in 1693 en nog steeds zijn er veel originele details te bewonderen. Vanuit de diningroom hebben we zicht op een wonderschoon landschap. Genoeg gespreksstof dus, echter komt het gesprek aan tafel elke weer op één onderwerp uit; Jaguar. “Ik rijd sinds een paar maanden in de F-TYPE en ben helemaal weg van mijn auto. Alles zit er op en aan en de wegligging is perfect. Jaguar is mijn merk geworden. Alleen al de positieve reacties die je krijgt van medeweggebruikers maken het leuk om in een Jaguar te rijden. Onderweg steken ze hun duim op en al rijdend worden er foto’s van mijn auto gemaakt,” aldus één van mijn enthousiaste tafelgenoten.

Nieuwe aansprekende modellen

Jaguar is de grootste Britse investeerder op het gebied van techniek en R&D in de auto-industrie. Als grootste autofabrikant van Groot-Brittannië beschikt zij over een team van bijna 34.000 medewerkers. Zij werken in onze state-of-the-art design- en productiefaciliteiten in de Midlands. Samen dragen zij bij aan het vinden van de subtiele balans tussen prestaties, technologie, brandstofverbruik en duurzaamheid. Onze gastheer Jeroen Triel van RAC vertelt: “De laatste jaren is er veel geïnvesteerd in het merk Jaguar. Dit heeft het merk nieuw leven geblazen en dat is zichtbaar in het complete modellenprogramma. De tweezits sportauto F-TYPE is hier een voorbeeld van net als de nieuwe Jaguar Crossover die in 2015 op de markt komt. Met nieuwe aansprekende modellen heeft Jaguar een verjonging doorgemaakt en ook prijstechnisch gezien is Jaguar tegenwoordig voor een grotere doelgroep bereikbaar.”

Al meer dan 90 jaar grensverleggend

Op weg naar de fabriek in een luxe touringbus vertelt onze hostess geanimeerd over de roemrijke geschiedenis van Jaguar. Als door en door Brits merk werd Jaguar ooit opgericht door de beste vakmensen op het gebied van techniek en design. Geïnspireerd door de oprichter van het bedrijf, Sir William Lyons is de Britse autofabrikant al meer dan 90 jaar grensverleggend. Volgens zijn filosofie moesten prestaties en schoonheid op unieke wijze worden verenigd in elke geproduceerde auto. Met zijn compromisloze visie stelde hij nieuwe normen die de medewerkers ook nu nog altijd nastreven. De fabriek geeft weer waar het merk voor staat. Alles ziet er schoon, netjes en geordend uit.
Niet wat je verwacht van een autofabriek, maar voor Jaguar de gewoonste zaak van de wereld. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten.

The marriage

Op het moment dat wij de fabriek bezoeken, staat de F-TYPE op de productierails. De auto die menig hart sneller doet slaan, bestaat uit een licht aluminium vervaardigde carrosserie. Elke auto is maatwerk en wordt gemaakt op bestelling. Een glazen panoramadak, Carbon Ceramic remsysteem, Meridian surround sound of de kleur Italian Racing red. Geen auto is standaard. Zelfs een toekomstige versie met vierwielaandrijving wordt gespot. Opmerkelijk is dat er nog veel handwerk bij het maken van een Jaguar komt kijken. Alhoewel de robots mij toch wel het meeste imponeren. Elke robot kost zo’n 1 miljoen pond, maar lijkt de investering dubbel en dwars waard. Tegen de snelheid en de geavanceerde ordelijkheid van deze robots kan geen mens op. De samenkomst van carrosserie en rijdend chassis wordt ‘the marriage’ genoemd. Een belangrijk moment waarop de auto zijn werkelijke vorm aanneemt.

Een jongensdroom

De dag wordt afgesloten met – hoe kan het ook anders – bier en fish and chips in een traditionele pub. Uiteraard wordt er nagepraat over het unieke bezoek aan de Jaguar fabriek. Eén van de genodigden van RAC vertrouwd mij toe: “Als echte Jaguar-fan ben ik trots en verguld dat ik een kijkje heb mogen nemen in deze bijzondere fabriek. Dit is een jongensdroom die uitkomt.”