Overig

Een lesje micro economie

497

Vorig jaar is er in de wet een nieuwe categorie bedrijven ingevoerd: de micro vennootschap. U heeft een micro-vennootschap, wanneer uw vennootschap aan minstens twee van de volgende criteria voldoet: minder dan € 700.000 omzet per jaar; balanstotaal lager dan € 350.000 en gemiddeld aantal werknemers minder dan 10 FTE’s.

Micro, het klinkt haast een beetje denigrerend. En het komt ook wel voor, dat er op een wat kleinerende manier wordt gesproken over de onderkant van het kleinbedrijf.

De actuele perikelen rondom de DBA wetgeving tonen aan dat men het zelfstandige ondernemerschap soms nogal gemakkelijk op één zorgwekkende hoop gooit. De zzp’er als economische outcast, die zwaar onderbetaald het zelfde werk blijft doen, maar zonder vangnet bij ziekte en zonder pensioen. Het is echter verre van correct om dit etiket klakkeloos op de hele doelgroep te plakken.

Afgelopen maanden zijn er berichten gepubliceerd dat het aantal zzp’ers in 2016 voor het eerst sinds jaren niet is toegenomen. Daarbij werd snel de link gelegd met de effecten van de wet DBA. Werkgevers zouden als gevolg van deze wet meer geneigd zijn mensen die zij voorheen inhuurden een arbeidscontract aan te bieden en er zouden minder mensen nog de keuze maken om hun diensten als ondernemer aan te gaan bieden. Uit een wat grondigere analyse lijkt iets anders naar voren te komen. Juist binnen het segment van de lager opgeleide zelfstandigen blijkt het aantal “stoppers” groter dan het aantal starters. Voor een groot deel vanwege het bereiken van de leeftijd van 65 en voor een deel omdat men het ondernemerschap verruilt voor een baan in dienstbetrekking. Binnen de groep zzp’ers die een opleiding heeft op minimaal HO-niveau is het aantal starters nog altijd hoger dan het aantal “stoppers”.

Ik denk dat de ontwikkeling naar steeds meer micro bedrijven niet terug te draaien valt. De huidige samenleving vereist een andere manier van ondernemen en van samenwerken dan 25 jaar geleden. De opdrachtgever wil flexibel zijn, om expertise en deskundigheid precies naar behoefte in te kunnen schakelen. De hoger opgeleide professional is er voor zijn eigen ontwikkeling niet bij gebaat om in een starre werkomgeving vast te roesten. De snelheid waarmee nieuwe producten en markten anno 2016 de wereld veroveren, vereist een andere manier van organisatie en samenwerking.

Wij hanteren als “micro” accountantskantoor de slogan: ”De 21e eeuw is niet de eeuw van de bolwerken, maar van de netwerken”. Al die kleine micro ondernemingen kunnen met elkaar krachtige netwerken vormen, die door kennis, motivatie en flexibiliteit onmisbaar zijn voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie.