Dordrecht biedt ondernemers een helpende hand
Als je plannen hebt om een zaak te beginnen, dan ben je in Dordrecht aan het goede adres. Dat is de mening van Bart van Kuijk, sinds eind augustus eigenaar van Hip, Hop and Go Shoes, een kinderschoenenzaak aan de Voorstaat 456. “Vanaf dag één dat ik met het idee kwam om een winkel te beginnen zijn alle deuren voor mij geopend. Iedereen wil helpen. Dat geeft een goed gevoel.”
Van Kuijk spreekt vooral vol lof over de manier waarop mensen van Dordt Onderneemt van de gemeente Dordrecht voor hem aan de slag gingen. “Zij hebben mij niet alleen nuttige informatie en advies gegeven, maar ook doorverwezen naar de juiste mensen die mij konden helpen met het uitvoeren van mijn ondernemingsplan. Hier heb ik een heel netwerk aan overgehouden,” aldus Van Kuijk. “Zittende ondernemers hun beginnende collega’s wegwijs laten maken, is de gedachte achter deze aanpak. Je hoeft hier als startende ondernemer het wiel niet opnieuw uit te vinden,” zegt Esther van der Kaag die Van Kuijk vanuit Dordt Onderneemt geholpen heeft. “We zijn mensen die in Dordrecht een onderneming willen starten graag van dienst. Zo faciliteren we initiatieven als het Mentorproject Drechtsteden en het Microfinancieringspunt waar mensen terecht kunnen voor informatie en advies over bijvoorbeeld het maken van een ondernemingsplan en het aanvragen van een krediet. Verder kunnen mensen bij ons terecht voor informatie over zaken als bestemmingsplannen en vergunningen. Kortom; met onze kennis van de regio en ons uitgebreide netwerk kunnen we startende ondernemers in onze stad goed wegwijs maken.”
Netwerken
In zijn contacten met Van der Kaag is Van Kuijk ook gewezen op een netwerkbijeenkomst van de Dordrechtse Ondernemingsvereniging (DOV) die in maart plaatsvond. Echt een aanrader zo’n bijeenkomst, geeft Van Kuijk aan. “Ik heb daar veel ondernemers en mensen van verschillende organisaties ontmoet. Ook werd ik ter plekke gekoppeld aan mensen die mij met hun expertise konden helpen met de inrichting van mijn winkel, het bouwen van een webshop, de ICT en de beveiliging van mijn winkel met camera’s. Prettig om de juiste vakmensen op dezelfde plek en op hetzelfde moment te treffen.” Voorzitter van DOV, Anneke Maagdenberg: “Bij DOV organiseren we een aantal netwerkbijeenkomsten per jaar om ondernemers en andere relevante organisaties in Dordrecht de gelegenheid te geven elkaar te leren kennen en ervaringen en informatie uit te wisselen. De contacten die hieruit voortvloeien dragen bij aan een positief ondernemingsklimaat in onze stad.”
Dordrecht beschikt over prima voorzieningen om te ondernemen
Van Kuijk is al vanaf 1972 ondernemer, voornamelijk in de textiel en in de sportkleding. Hij heeft ondermeer zaken gedaan in China, Bangladesh en Pakistan waar hij voor een deel ook gewoond heeft. In 2011 verkocht hij zijn bedrijf (Yep Yep sportkleding) in Utrecht. “Na 40 jaar ondernemerschap was ik er klaar mee en was toe aan een nieuwe uitdaging. Daarnaast wilden we graag terugverhuizen naar deze regio waar we oorspronkelijk vandaan komen. Vroeger woonden we in Papendrecht,” legt hij uit. Inmiddels woont Van Kuijk al bijna twee jaar in Dordrecht. “Ons oog is gevallen op deze mooie stad. Al die historische gebouwen hier, de ligging aan het water en de gezellige binnenstad spraken ons erg aan,” vertelt hij wijzend met zijn vinger naar de haven pal tegenover zijn winkelpand. “De aantrekkingskracht van Dordrecht inspireerde mij ook om hier iets te beginnen. Behalve een mooie natuur, rijke historie en een levendige binnenstad beschikt Dordrecht ook over een sterke infrastructuur en goede voorzieningen. Prima omgeving dus om te ondernemen. Ik heb er zin in.”
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
En ondernemen doet Van Kuijk zo veel mogelijk volgens het principe van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). “Ik weet niet of je dat MVO kunt noemen, maar ik vind het belangrijk dat de schoenen in mijn winkel duurzaam en tegen een eerlijk salaris geproduceerd worden. Daarom doe ik ook alleen zaken met fabrikanten uit de EU-landen. Dan weet ik tenminste dat er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen en dat er relatief rekening is gehouden met milieuvoorschriften. Ook probeer ik een bijdrage te leveren aan de locale werkgelegenheid. Mensen die bij mij werken, heb ik via de UWV de Sociale Dienst geworven waar zij als werkzoekende ingeschreven stonden. Ik heb dit geregeld in overleg met iemand die ik tijdens de netwerkbijeenkomst van DOV heb ontmoet, via mijn netwerk dus,” verklaart Van Kuijk die overigens zijn klanten standaard 20 procent korting geeft. “Ik probeer te werken volgens het concept van volume afzetten. Dat betekent dat ik zo veel mogelijk schoenen moet verkopen om genoeg omzet te draaien. Hiervoor kan ik trouwens nog wel meer klanten gebruiken. Daarom ben ik op dit moment allerlei acties aan het bedenken om de naamsbekendheid van mijn zaak te vergroten. Afgelopen maand ben ik aardig in de publiciteit geweest, dankzij een bezoek van de burgemeester en wethouders aan mijn winkel. Ook vanuit het stadsbestuur krijg je als ondernemer veel aandacht in deze stad.”