Overig

Elektrische bussen voor RET

659
images persgroep

Vervoerder RET rijdt vanaf medio december met 55 elektrische bussen. Die worden ’s nachts opgeladen en overdag in 15 tot 20 minuten bijgeladen op snellaadstations.

De Rotterdamse vervoerder werkt aan schoner vervoer. Zo zijn ook 103 volhybride bussen aangeschaft. Deze zijn tot 40 procent zuiniger dan de huidige bussen. De RET vervangt voor 2030 alle dieselbussen voor elektrische bussen.

Opladen

De elektrische bussen zijn niet alleen beter voor het milieu, ze zijn ook nog eens een stuk stiller en daarmee comfortabeler voor reizigers. Ze gaan rijden op de lijnen 32, 33, 38, 44 en 56. De 55 bussen vertrekken iedere ochtend met volgeladen batterij van locatie De Kleiweg en worden overdag op knooppunten en eindpunten bijgeladen.

Dat gebeurt via een soort arm die vanaf het dak van de bus omhoogkomt als de bus onder een laadpaal staat. De chauffeur koppelt deze zogenoemde pantograaf met één druk op de knop van achter zijn stuur aan het net. Met een volle accu kan de bus tijdens de spits rijden zonder te hoeve bijladen. Volgens de RET rijden de bussen op 100 procent groene stroom.

Samenwerken

De RET werkt nauw samen met de gemeente. In overleg bepalen ze waar de laadpalen komen. Er zijn onder meer laadpalen op Rotterdam Centraal, Zuidplein, Schiedam en Vlaardingen.

Gemeente Rotterdam wil het vervoer in de stad schoner maken. Zo vervangt de gemeente de komende jaren alle personenauto’s, lichte en zware bedrijfswagens voor elektrische, hybride of waterstofwagens. Onlangs werd al de eerste elektrische vuilniswagen in gebruik genomen.