Overig

Eric Marinus en Dennie van Leeuwen delen kennis en clubliefde

617

Ze delen de voorkeur voor de grootste club van Rotterdam en tonen de liefde voor rood en wit graag aan relaties middels het versturen van uitnodigingen om de thuiswedstrijden van Feyenoord in hun businessunit in de Kuip bij te wonen. Het hart van VLS-directeur Dennie van Leeuwen en Eric Marinus van de Rotterdam Investment Group klopt eveneens al jaren voor Rotterdam Topsport, maar er is nog een ander gegeven dat de mannen bindt: zakelijk succes gebaseerd waarvan respectievelijk hun biologische en zakelijk vader grondleggers van waren.

Nadat de laatste wetenswaardigheden over Feyenoord zijn uitgewisseld gaat het gesprek in unit 31 van de Kuip, beter bekend als de unit van het Oude Noorden, over twee markante personen: Ton van Leeuwen en de onlangs 80 jaar oud geworden Willem van ’t Wout, respectievelijk vader van Dennie van Leeuwen en zakelijke vader van Eric Marinus. De twee zijn het er samen snel over eens dat hun succes voor een groot deel te danken is aan het fundament dat er voor hen werd gelegd. “Mijn vader is inmiddels ruim dertig jaar geleden vanuit Zwijn-drecht Van Leeuwen schoonmaak begonnen. Ik heb dat van oorsprong warme familiebedrijf, samen met inmiddels 1500 personeelsleden, uitgebouwd tot de VLS Groep met daaronder VLS Schoonmaak en VLS Multiservice. Maar nog steeds zijn wij dat familiaire bedrijf met een no-nonsense cultuur. Ik zeg nog wel eens gekscherend dat mijn vader de goedkoopste adviseur is die ik mij kan wensen. Ik ben zelf ooit met vakantiewerk in het bedrijf begonnen en heb het schoonmaakvak dan ook met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn vader werkt inmiddels geruime tijd niet meer binnen het bedrijf maar heeft bij diverse strategische beslissingen een aantal malen een adviserende rol gespeeld. Inmiddels heeft het bedrijf een dermate gefundeerde basis van adviseurs en beheerleden dat van Leeuwen senior een bakkie kan komen doen waarbij zijn rol beperkt blijft tot die van grootvader en vader. Weliswaar is de gezonde basis van VLS feitelijk een eerbetoon aan het bedrijf dat mijn vader in 1979 is begonnen. Ik heb deze basis succesvol weten uit te bouwen, maar zijn aandeel in het succes is als vanzelfsprekend een belangrijke geweest.” aldus de 46-jarige directeur.

De twee jaar oudere Eric Marinus knikt en draagt het succes van de Rotterdam Investment Group op zijn beurt direct op aan founder Willem van ’t Wout. De Rotterdamse zakenman wiens bescheidenheid in schril contrast staat tot de zakelijke successen die RIG boekt is, is al een halve eeuw het boegbeeld van de wereldwijd opererende onderneming. De 80-jarige, die door iedereen in zijn omgeving respectvol wordt aangesproken met zijn voorletters WCW, verschijnt nog iedere dag op kantoor. “Zijn inbreng is minder groot dan vroeger, maar wat wil je op die leeftijd,” aldus Marinus. “Maar hij is nog steeds van onschatbare waarde. Van ’t Wout wordt overal ter de wereld gerespecteerd. Ik mag wel zeggen dat hij mijn zakelijk vader is en ik ben daar trots op. Feitelijk kan ik deze zin niet eens zonder emotie uitspreken. WCW heeft de Rotterdam Investment Group in de afgelopen vijftig jaar gemaakt tot wat het is. Een bedrijf dat belangen heeft in bedrijven in verschillende sectoren: transport, logistiek, handel en financiering. Er werken bij RIG 85 mensen en ondanks de recessie kan ik stellen dat wij nog steeds groeien. Anders dan we voor de recessie gewend waren en het bij elkaar schrapen van de centen kost ook meer moeite dan voorheen. Maar het lukt nog steeds. En hoe raar het misschien mag klinken, maar vaak is de aanwezigheid van Van ’t Wout al voldoende om een deal af te sluiten. Bij voorkeur zoals we dat vroeger deden op de achterkant van een doos sigaren, maar als het met een dik papier dat moet worden getekend. Op welke manier dan ook de man draagt zo onvoorstelbaar veel kennis en ervaring met zich mee. Daar profiteren we met z’n allen nog dagelijks van.”

Van Leeuwen laat Marinus met een schuin oog naar het speelveld, waar Feyenoord aan de warming-up bezig is, weten dat VLS eind 2012 een nieuw kantoor in Den Haag zal gaan betrekken. “Ook wij groeien nog steeds tegen de stroom in, dus je mag concluderen dat onze werkwijze succesvol is. We hebben dit jaar onder meer een contract met de gemeente Rotterdam afgesloten voor de schoonmaak van diverse publieke gebouwen en bewegen flexibel mee met al onze opdrachtgevers naar gelang hun wensen.” Marinus laat weten dat de transport en logistieke sector binnen de Rotterdam Investment Group steeds beter rendeert. “Dat is feitelijk vreemd, want er is minder vraag en dus minder handel, maar wij zitten er op de een of andere manier goed in. Maar in andere sectoren hebben ook wij last van de crisis. In 2011 dachten we dat we die met een beetje mazzel achter de rug zouden zijn, maar 2012 bleek uiteindelijk nog vervelender dan de voorgaande jaren. Ik wijt dat voor een deel aan self inflicted stress. Als we 2013 eens beginnen met het roepen dat de crisis achter de rug is, dan zou dat al veel helpen.”

Dennie van Leeuwen tikte Marinus even op de arm. Feyenoord en Roda JC betreden het veld. De VLS-directeur spoedt zich naar zijn eigen gasten voor een gezellige wedstrijd in de Kuip en wenst zijn gesprekpartner een prettige wedstrijd toe. Marinus roept nog ‘’we zien elkaar wel op de volgende bijeenkomst van Rotterdam Topsport’’, Van Leeuwen zwaait. Bijna anoniem kijkt Willem van ’t Wout vanaf een bescheiden plaats aan de zijkant van de unit met een glimlach toe.

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport

Facebook.com/RotterdamTopsport