Overig

Expats: ook terugkeren valt niet mee!

520

Op initiatief van The American International School of Rotterdam (AISR) werd begin juni Experience Rotterdam georganiseerd. Dit was een bijeenkomst bij Golfcenter Seve in Rotterdam, waarbij bedrijven en specialisten aanwezig waren die iets voor expats kunnen betekenen.

Experience Rotterdam, georganiseerd door Miss Publicity, mag zich gerust druk bezocht noemen. Scholen, huisvesting, cultuur, een nieuwe baan vinden en zelfs kinderopvang. Colette Skaff is general manager van Funtazia, de kinderopvang van de AISR. “Kinderen die nog te klein zijn voor onze school, kunnen bij onze kinderopvang terecht. Ons programma vormt een goede voorbereiding voor onderwijs op een internationale school als de onze. Ouders hoeven geen kinderen bij ons op school te hebben zitten om van onze kinderopvang gebruik te mogen maken.”

Sheila Gazaleh-Weevers, een Engelse expat die hier al 40 jaar woont, schreef de gids Here’s Holland. “In dit boek worden alle Nederlandse provincies beschreven, maar ook alle instellingen, plus alles over het Nederlandse eten, de gewoonten en de cultuur”, vertelt ze trots.

Het boek voorziet duidelijk in een behoefte, want dit is de 9de editie en er zijn al 60.000 exemplaren van verkocht.

Volgens Bettine van der Heijden is het zelfs een leuk boek voor Nederlanders. “Mijn man en ik hebben acht jaar in Maleisië gewoond. Toen we weer terugkwamen, moesten we echt even wennen. We zijn meer wereldburgers geworden en hebben een verruimde blik gekregen. Als echtgenote van een expat kreeg ik geen werkvergunning. Ik heb wel allerlei vrijwilligerswerk gedaan, zoals trainingen geven voor Outpost, een afdeling binnen Shell. Daar heb ik nu profijt van. Ik help expat die terugkomen met settelen, maar ik geef bijvoorbeeld ook cultuurtrainingen over de do’s en don’ts in Maleisië en Singapore.”

Bettine van der Heijden bevestigt dat expats hoofdzakelijk met expats omgaan, net als Catherine Jassie. Ze weet waar ze over praat, want ze is al dertig jaar expat. Is Nederland tegenwoordig wat beter op expats ingesteld? “Ik zie zeer zeker verbetering. Wat ik vervelend vind, is dat er altijd voor ons gedacht wordt in plaats van dat er aan ons gevraagd wordt wat we willen. Dat gaat de laatste tijd iets beter. Het is ook niet altijd duidelijk waar je als expat terecht kunt.”

In ieder geval bij de Expatdesk. Die viel altijd onder het RIA (Rotterdam Investment Agency), dat sinds dit jaar is opgegaan in Rotterdam Partners. De Expatdesk is tegenwoordig gevestigd aan de Coolsingel 95. Er zijn veel bedrijven die zich voor expats inzetten, zoals makelaar Kolpa. (www.kolpa.nl)

100“Twintig jaar geleden hebben wij een speciale afdeling opgezet voor expats. Wij hebben allerlei soorten rental services voor deze doelgroep en anno 2014 zijn we één van de marktleiders op dit gebied”, vertelt Martijn de Bruijn van Kolpa.

Andere aanwezige bedrijven en organisaties waren onder andere Hilton, Undutchables (www.undutchables.nl) en OAR, Overseas Americans Remember (OARinNl@yahoo.com). (Het gezamenlijk vieren van Amerikaanse feestdagen op Nederlandse bodem).