Overig

Falck kiest Rotterdam Topsport voor verbinding met bedrijfsleven

508

DORDRECHT – De helm is niet direct de favoriet van Eveline Clausing. Maar bij Falck staat veiligheid nu eenmaal centraal en dus is de helm verplicht op de oefenlocatie aan de rand van de Kiltunnel die het eiland van Dordrecht met de Hoekse Waard verbindt. “Wij zijn geen beveiligingsbedrijf, maar doen juist alles op het gebied van veiligheid,” aldus de directeur van de divisie bedrijfshulpverlening (BHV) van Falck,” terwijl ze haar kapsel weer in de oorspronkelijk vorm probeert terug te krijgen, nadat de helm is afgegaan

De directeur van Falck BHV, een van de in totaal vijf divisies, is verantwoordelijk voor de sales. De locatie Dordrecht, die in een publiek-private samenwerking ook door de brandweer en veiligheidsregio wordt gebruikt. Zaken doen is volgens Clausing vandaag de dag een vorm van topsport. Vooral omdat budgetten onder druk staan en er veel concurrenten in de markt actief zijn. “Om precies te zijn een stuk of 2500, uiteenlopend van andere, grote en kleine bedrijven, maar ook zelfstandigen en voormalige brandweermannen en vrouwen die cursussen bedrijfshulpverlening verzorgen. Natuurlijk heeft er ook in onze markt onder invloed van de crises de nodige veranderingen plaatsgevonden. Maar ik vind het belangrijk om een stabiele koers uit te zetten en te volgen. Ik geloof in kwaliteit, kennis en kunde. Falck verandert haar beleid niet direct, omdat ze een opdracht zijn misgelopen. Dat is uiteraard vervelend, maar hoort helaas ook bij het ondernemen. Al proberen we natuurlijk zo min mogelijk te verliezen. En beetje topsporter gaat immers voor de winst En innoveren is ook een belangrijke pijler onder onze visie,” lacht de geboren Schiedamse, die in Barendrecht woonachtig is.

Bedrijfshulpverlening (BHV) is de hulp die wordt verleend bij ongewenste gebeurtenissen in een organisatie, die de veiligheid en/of gezondheid van de werknemers en andere aanwezigen bedreigen (zoals brand en ongevallen). In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Iedere werkgever is verplicht adequate bedrijfshulpverlening te organiseren. De 38-jarige Clausing is van mening dat bedrijfshulpverlening bij veel ondernemingen nog steeds het kind van de rekening is. “Zowel in tijd als in budget. Daarom hebben wij een zogenaamd Total safety concept ontwikkeld. Iemand die zich bij Falck meldt dat er tien medewerkers moeten worden opgeleid tot bedrijfshulpverleners doet dat soms zonder plan. Het zijn de voorschriften, maar het mag niet te lang duren en zeker niet te veel kosten. Ik laat dan eerlijk weten dat het volgen van een cursus zonder plan en visie bijna zonde van het geld is. Natuurlijk zit ik aan tafel om namens Falck BHV zaken te doen, maar een klant moet wel een goed gevoel overhouden aan een samenwerking. In zo’n geval stellen we het opzetten een Total safety plan voor. Dat kost weliswaar iets meer, maar dan is het rendement van de opleiding veel groter dan ze even naar een cursus sturen zonder bewust te zijn wat ze er in de toekomst mee kunnen en moeten doen. Er ontstaat in onze branche gelukkig een omslag in onze manier van denken en doen. Met slechte voorbeelden soms als drijfveer. Maar dat komt vooral ook omdat wij als Falck niet passief handelen. Wij innoveren en zoeken de markt altijd op.”

Falck BHV, dat naast Dordrecht ook oefenlocaties heeft in Utrecht, Enschede, Amsterdam, Den Oever en op de Maasvlakte, heeft een intensieve samenwerking met Rotterdam Topsport. Die overeenkomst werd onlangs na zes jaar wederom verlengd. “Wij zoeken via deze organisatie de markt op een andere manier op. Falck is een bedrijf met een platte organisatie en een voorkeur voor een persoonlijke benadering van potentiele klanten. Je zult de naam van Falck daarom ook niet zien op een groot billboard langs de snelweg. Of als sponsor van een televisieprogramma. Wij adverteren doelbewust in de vakbladen en zoeken via het netwerk van Rotterdam Topsport naar nieuwe contacten om die vervolgens uit te bouwen tot opdrachtgever en relatie. Uit het feit dat we de overeenkomst na zes jaar wederom hebben verlengd, mag worden geconcludeerd dat we een meerwaarde aan de samenwerking met de organisatie ontlenen. Rotterdam Topsport zet zich in voor topsport en helpt daarnaast bij het leggen van contact. Dat heeft onlangs geresulteerd in een opdracht voor Falck. Momenteel zijn we in gesprek met twee andere partners uit het netwerk van Rotterdam Topsport voor een cursus bedrijfshulpverlening. Dus wij zijn overtuigd van de meerwaarde van deze samenwerking. Ook daar stropen ze net als wij elke dag weer de mouwen op.”

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport
Facebook.com/RotterdamTopsport