Overig

FIOD aan de deur, wat nu?

652

Het gebeurt gelukkig niet elke dag, maar het kan iedereen overkomen. Als de FIOD contact met u zoekt, bedenk dan één ding, de medewerkers zijn professionals en willen scoren! Om de analogie met het voetbal even vol te houden, u bent in deze wedstrijd waarschijnlijk amateur en staat 3-0 achter voordat u met de ogen heeft kunnen knipperen.

Vanzelfsprekend heeft u niets verkeerd gedaan, maar het kan zomaar gebeuren dat u verzuimd heeft een melding te doen onder de Wet Witwassen en Financiering Terrorisme (WWFT), zonder dat u zich van deze, of een andere verplichting, bewust was.

Hieronder dus enige tips:
Als de FIOD zich meldt, laat hen niet binnen en vraag een afspraak te maken. Op deze wijze kunt u uw adviseur uitnodigen bij het gesprek aanwezig te zijn. Alleen als de FIOD een bevel tot doorzoeking heeft moet u hen binnen laten.

Zoals gezegd, de FIOD medewerkers zijn profs en staan dus meestal binnen voordat u iets heeft kunnen tegenwerpen.

In dat geval;

  • leidt hen naar een spreekkamer waar verder geen administratie aanwezig is;
  • vraag om identificatie en maak hier een kopie van. Indien de medewerkers hieraan niet meewerken, vraag dan een visitekaartje of schrijf de namen op;
  • Vraag wat ze komen doen, verzamel zoveel mogelijk informatie, maar verstrek geen informatie. Op vragen van de FIOD hoeft u niet te reageren. Doe dat ook niet.
  • Zodra de FIOD u waarschuwt dat u mag zwijgen, wordt u gehoord als verdachte en kunt u alleen nog maar zwijgen. Deze waarschuwing kan ook tussentijds in het gesprek komen, als u van getuige verandert in verdachte.

U zegt dan het volgende: “Mij is verteld dat ik verdachte ben. Ik verzoek u mij in de gelegenheid te stellen om mijn advocaat te bellen. Ik vraag u de processtukken voor mijn advocaat klaar te leggen. Als u mij daarna gaat verhoren, wil ik dat mijn advocaat daarbij aanwezig is. Tenminste totdat ik met mijn advocaat heb gesproken over de verdenking tegen mij en de daaraan ten grondslag liggende stukken doe ik een beroep op mijn zwijgrecht. Of ik later op uw vragen antwoord geef, zal ik met mijn advocaat bespreken.”

  • Bel uw advocaat en zorg dat u hem in persoon te spreken krijgt. Heeft u geen advocaat, dan kunt u zich richten tot Hertoghs advocaten te Breda (076-520 22 66), dit is een –landelijk werkend- kantoor gespecialiseerd in FIOD-zaken (www.hertoghsadvocaten.nl).

Hier geldt zeker, raadpleeg uw adviseur!

– Rien Hoogendoorn