Overig

Wijzenbroek en Van der Valk: “Familiebedrijf runnen en adviseren vraagt extra kwaliteiten”

748

Aan het einde van het gesprek tussen Esther Wijzenbroek, Juriaan Maccow en Freek van der Valk in het gelijknamige hotel in Ridderkerk verontschuldigt de directeur/eigenaar van het complex zich bij zijn gasten van accountantskantoor Mazars en Pellicaan Advocaten. Zijn schoonmoeder en vrouw wachten in de auto voor het hotel op hem. Met een knipoog neemt Van der Valk in het sfeervolle restaurant afscheid met de opmerking: “In een familiebedrijf kun je die niet laten wachten. Dan krijg je het thuis ook te horen.” Wijzenbroek en Maccow glimlachen. Er is een geanimeerd gesprek gevoerd over de verschillen van het leiden van een onderneming en een familiebedrijf. De conclusie luidt. “Het runnen van een reguliere onderneming en een familiebedrijf lijkt misschien hetzelfde, maar er is een wereld van verschil,” aldus Wijzenbroek.

De Schiedamse wordt voor het gesprek vergezeld door advocaat Juriaan Maccow van Pellicaan Advocaten. Het kantoor huist in het kenmerkende pand van Mazars aan de oevers van de Maas, op de grens van Rotterdam en Capelle aan den IJssel. “Pellicaan heeft een strategische alliantie met Mazars en gesprekken als deze zijn een uitstekende manier om ons zakelijke netwerk te verbreden of te verdiepen..” Wijzenbroek en Van der Valk behoeven geen verdere introductie. Zij kennen elkaar als lid van de Raad van Advies van de Bep van Klaveren Memorial en de sponsorgroep van Rotterdam Topsport. Beiden zijn gezegend met een groot sporthart en een gevoel voor evenementen in de Maasstad. “Daar komen we elkaar ook met enige regelmaat tegen, waardoor er in zekere zin een relatie ontstaat. Je doet geen zaken met elkaar, maar er ontstaat wel een band. Dat is zeker geen voorwaarde om met elkaar of voor elkaar te gaan werken, maar het kan soms wel een basis vormen,” aldus Wijzenbroek. Van der Valk, die onlangs het vijfjarig bestaan van het hotel in Ridderkerk vierde, knikt instemmend. “Zaken doen heeft niet alleen met kille cijfers of alleen geld te maken. Ook met gevoel en vertrouwen.”

Mazars is een middelgroot accountantskantoor met tien vestigingen en familiebedrijf Van der Valk heeft bijna honderd hotels en restaurants met een toekan op het dak. “Je kunt ons concern zien als een soort franchiseformule met slechts een beperkt aantal voorwaarden. De belangrijkste daarvan is dat je familie moet zijn. De basisuitgangspunten voor samenwerking zijn vastgelegd. En uiteraard mag iedereen het met elkaar oneens zijn. Maar er is wel gezorgd dat er minder ruimte is voor discussies. Die kunnen binnen familiebedrijven nog wel eens beladen zijn, of op basis van emoties worden gevoerd.” Wijzenbroek onderkent dat aspect en voegt er aan toe dat zaken als advisering, opvolging of verkoop van een familiebedrijf een specialisatie is geworden. “Mazars heeft op dat vlak veel ervaring. Als adviseur weten wij dat er bij familiebedrijven vaak andere zaken spelen dan bij reguliere ondernemingen. De verhoudingen zijn complexer. Als accountant of fiscalist werk je in de regel niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor de familie. En dat geeft vrijwel automatisch een andere band. Eén waar wij ons thuis bij voelen. Wij zetten namelijk graag dat stapje extra.”

Van der Valk, die onthult ooit ambitie te hebben gehad om architect te worden, voegt er aan toe dat familiebedrijven vaak meer oog hebben voor de lange termijn. “Bij beursgenoteerde bedrijven is de korte termijn vaak al lang. Daar wordt geredeneerd vanuit rendement voor de aandeelhouders op de korte termijn, terwijl bij Van der Valk historie en toekomst meer tellen. Daarentegen verandert er ook bij ons het nodige. Vroeger stond Van der Valk bekend als veel voor weinig. De focus verschuift echter steeds meer naar meer voor hetzelfde geld. En kwam je vroeger bijna automatisch in het bedrijf te werken, tegenwoordig ligt dat anders. Van mijn generatie is nog maar veertig procent in dienst bij Van der Valk. Mijn broer werkt in het hotel in Assen, maar mijn beide zussen vervullen geen functie binnen het familiebedrijf. En om heel eerlijk te zijn, ik werk in Ridderkerk samen met mijn vrouw. En die staat nu buiten op mij te wachten. En familiebedrijf of niet, je vrouw mag je niet laten wachten.”

Wilt u volledig op de hoogte blijven over alle topsport in Rotterdam? Volg Rotterdam Topsport dan via:

@RdamTopsport

Facebook.com/RotterdamTopsport