Overig

Fiscale terugblik 2015; vinger aan de pols in 2016.

586

Terugkijkend op 2015 kunnen we zeggen dat het fiscaal best een bewogen jaar is geweest.

Een geplande BTW-herziening die niet door is gegaan. Het Belastingplan 2016, komt ie er nou of komt ie er niet? De BEPS-problematiek ook wel aangeduid als de Starbucks-discussie. Inmiddels zijn het wat meer multinationals die aan de beurt zijn: IKEA, MCDonalds. Who is next? En om van de VAG of BGL nog maar te zwijgen. Hieronder een aantal onderwerpen uitgelicht.

Belastingplan 2016/Fiscale Overige Maatregelen

Inmiddels weten we dat het Belastingplan 2016 definitief is geworden. Wel een paar aanpassingen op de eerste versie om ook in de Eerste Kamer een meerderheid voor dit Belastingplan te vinden.

In het kielzog van het Belastingplan de Fiscale Overige Maatregelen. Deze komen van oudsher minder in de publiciteit, maar voor de nabije toekomst gaan deze wellicht meer impact hebben dan het Belastingplan. Dit geldt dan met name voor bedrijven die een omzet hebben van meer dan € 50 mio of bedrijven die ook zaken doen in het buitenland via buitenlandse vestigingen.

Er zullen strengere regels gelden ten aanzien van de documentatie van de onderling gehanteerde verhoudingen en prijzen. Ook is de verwachting dat zowel de Nederlandse, maar ook de buitenlandse belastingdienst meer zal toezien dat in een land een reële winst wordt aangegeven voor de activiteiten aldaar verricht. Meer aandacht dus voor de zogenaamde transfer pricing regels. Ik adviseer u hierover zelf de controle te houden.

Zowel de G20, de Europese Commissie maar ook het Europese Parlement zet hier vol op in. Plannen hiervoor zijn al uitgerold.

Directeur grootaandeelhouder

Pensioen

Ook de dga is aan de beurt. Het pensioen in eigen beheer vormt voor velen een doorn in het oog. Dit komt door een nogal starre opstelling van Financiën. De verwachting was dat er al nieuwe wetgeving zou zijn vanaf 2015. Helaas, het pensioen in eigen beheer staat niet hoog op de politieke agenda. Een nieuwe wet zou nu vanaf 1 januari 2017 moeten gaan werken. Ik hoop van harte dat die datum wel wordt gehaald.

Wiebes heeft zeer recent aangegeven waar het pensioen in eigen beheer volgens hem thuis hoort, namelijk de prullenmand. De richting die Wiebes hier biedt zal voor velen overigens geen soelaas bieden. Goed uitgangspunt is wel dat men in alle realiteit zou moeten nadenken over hoe men de oude dag geregeld wilt hebben.

Emigratie

Vanaf 15 september 2015 is het bij emigratie fiscaal van belang om na te gaan of in de toekomst

risico bestaat op dubbele belastingheffing. De regels rond de conserverende aanslag zijn

ingrijpend gewijzigd. Een conserverende aanslag wordt namelijk niet meer na verloop van tien jaar na emigratie kwijtgescholden.

Gebruikelijk loonregeling

Deze is vanaf 2015 iets gewijzigd met als doel het gebruikelijk loon omhoog te krijgen. In dit jaar heeft een rechtbank vonnis gewezen over de hoogte van het gebruikelijk loon. De uitspraak was zeer gunstig voor de belastingplichtige. Ook hier zal in 2016 en latere jaren meer discussie ontstaan met de belastingdienst over wat nu een juiste hoogte is.

Box 2  of box 3

Er wordt binnen Financiën gebroed om de overtollige liquiditeiten de BV uit te krijgen en deze liquiditeiten (of effecten) tot de grondslag van box 3 te laten horen. Ik verwacht in 2016 hier meer nieuws over te kunnen melden. Dit zal wat stof doen opwaaien.

In deze bijdrage trof u slechts enkele onderwerpen aan die in 2015 de revue zijn gepasseerd. In 2016 kunnen we nog wel wat verwachten in de vorm van wetsvoorstellen op een aantal heikele onderwerpen. Een vinger aan de pols derhalve voor het nieuwe jaar.