Van de eerste spade tot aan het eerste aangemeerde schip: het fotoboek ‘Een kademuur op z’n Rotterdams’ laat het gehele traject zien van de ontwikkeling tot realisatie van de nautische infrastructuur van ten behoeve van een terminal.
Matthijs Peeperkorn, projectmanager bij Havenbedrijf Rotterdam, Hans Boogaerdt ’t Hooft, eigenaar van Hans Drukwerk en Communicatie, en Paul Martens, gerenommeerd fotograaf, vertellen hoe het boek tot stand kwam en wat zij ermee voor ogen hebben.
Om te beginnen een stukje achtergrond: eind september arriveerde in Rotterdam de eerste LNG-tanker in de Yukonhaven, die gelegen is naast de Euromax-terminal. Deze kwam aan op de nieuwe ligplaats van de Gate-terminal van Vopak en Gasunie. Dit nieuwe gedeelte van de LNG-terminal werd eind november 2016 officieel in gebruik genomen. Samen met marktpartijen werkt het Havenbedrijf Rotterdam aan de transitie van stookolie naar LNG (vloeibaar aardgas) als brandstof voor de scheepvaart. Zo stimuleert het de scheepvaart met kortingen bij gebruik van LNG en heeft het de havenwetgeving aangepast. Volgend jaar wordt de Rotterdamse haven de thuishaven van een LNG-bunkerschip van Shell. Dit schip zal zijn LNG ook laden vanaf de nieuwe ligplaats in de Yukonhaven. De plannen om kleinschalige LNG-distributie mogelijk te maken werden in 2014 concreet. In de zomer van dat jaar werd de overeenkomst tussen Gate terminal met Shell als launching customer getekend.
Het idee om het bouwproces vast te leggen voor buitenstaanders volgde vorig jaar, vertelt Peeperkorn. “Als leek kun je tot aan de terminal rijden en dan houdt het op. Achter die gesloten deuren gaat echter een hele interessante wereld schuil, zeker als het over de bouw van een kademuur gaat. Omdat maar zo weinig mensen daar toegang toe hebben, leek het mij aardig om dit middels een fotoboek naar buiten te brengen. Zoiets was er namelijk nog niet. Medewerkers maakten voorheen wel foto’s van projecten, maar dat was allemaal losstaand en verdween na korte tijd in een archiefkast. Terwijl we er juist zo graag mee naar buiten treden.”
Het oorspronkelijke idee was om een fotoreportage te maken vanaf het moment dat in januari 2015 begonnen werd met heien. Peeperkorn: “Omdat we Europese subsidie ontvangen doen we op deze manier graag iets aan publiciteit rondom dit project. Een fotoreportage door Paul leek ons wel een hele mooie invulling.” Maar het werd veel meer dan dat. Geholpen door het enthousiasme van Martens en het platform van Boogaerdt ’t Hooft werd besloten een fotoboek te produceren. Peeperkorn: “Het idee was een soort kookboek te maken van hoe we een kademuur bouwen. Met veel foto’s en teksten die de technische handelingen beschrijven. De titel van het boek verwijst naar de ‘Rotterdamse methode’ die voor deze kademuur is gebruikt. Wij hebben namelijk een methodiek ontwikkeld om te voorkomen dat palen scheef de grond in gaan.”
Martens kwam gemiddeld één dag per maand langs om te fotograferen. Peeperkorn: “Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die in zo’n korte tijd zoveel kennis heeft opgedaan van de civiele techniek. Paul kan inmiddels zo bij ons gaan werken. Hij snapt precies wat er gebeurt en waarom. Dat helpt natuurlijk enorm bij het fotograferen.” Martens: “Ik heb 36 jaar ervaring en doe onder meer veel hoogtefotografie en 360 graden fotografie. Met een cameramast van 14 meter maak ik panorama’s. De wereld achter de terminals leende zich er uitstekend voor om op die manier vast te leggen. Ik beschik over alle certificeringen die nodig zijn om veilig in de haven te kunnen werken en alle materialen werden vooraf gekeurd. Hoogtevrees moet je in dit vak niet hebben, maar daar heb ik geen last van.”
Bij de foto’s van Martens liet het Havenbedrijf Rotterdam projectengineer Erik Broos de technische teksten schrijven. Maar ook Vincent, de zoon van Martens, nam een deel op zich. Peeperkorn: “Uiteindelijk is het een prachtig fotoboek geworden. Ik denk dat velen het met plezier doorbladeren. En voor degenen die benieuwd zijn naar de technische achtergronden: dat is ook volop in het boek te vinden.” Boogaerdt ’t Hooft: “Eerder bracht ik al het fotoboek ‘Rotterdam in the Picture’ uit, in samenwerking met Paul. Ik wist dus al op voorhand dat dit project niet kon mislukken. Met elkaar mogen we trots zijn op het resultaat.” Het fotoboek ‘Een kademuur op z’n Rotterdams’ werd op 24 november overhandigd aan relaties tijdens de officiële opening van de terminal op de Maasvlakte.