Overig

Frankenwijn, en met boegbeeld, de Bocksbeutel

1367

Duitse wijnbouwers en met name in Frankenland, wat zich in Duitsland bevindt, hebben de laatste decennia grote progressie gemaakt in het maken van topwijnen.  Vooral de witte wijnen hebben een zeer hoog niveau bereikt.

Het is bekend dat de streek prachtige droge Rieslings en Sylvaners voortbrengt , maar na een speciale reis van het Duitse wijninstituut is mijn mening nog enthousiaster geworden. Had het niet verwacht dat men zulke kwaliteit aan de dag kon leggen. De wijn is niet goedkoop, maar wel uitstekend. Vooral van de serieuze wijnboeren, die zelf hun domeinnaam voeren.  En in de vergelijking prijs en kwaliteit kan men wedijveren met grote witte Bourgognes als Puligny Montrachet en Batard Montrachet. Uiteraard van de betere jaargangen, want ook daar is verschil in te bemerken. Met ruim 6000 ha aan wijngaarden is het één van de middelgrote wijnregio’s van Duitsland. Er zijn ook heel veel coöperaties die fraaie wijnen maken tegen een zeer redelijke prijs.

Geschiedenis

Sedert de 8e eeuw vindt er wijnbouw plaats. De wijnbouw is mogelijk gemaakt dankzij het microklimaat langs de rivieren, zoals de Main en de luwte van het Steigerwald. In de middeleeuwen groeide het wijngebied zelfs uit tot 40.000 ha en was daarmede het grootste wijngebied uit het Romeinse Rijk ten noorden van de Alpen. In het einde van de 20 e eeuw was er nog maar een areaal van ca. 2000 ha.

Smaak en kwaliteit

In veel Frankenwijnen en zeker de betere, gemaakt op het niveau van “Spitzenbetrieb”  zitten vol mineralen en zijn kruidig van smaak. Voor het overgrote deel zijn de wijnen droog van aard en er is veel kwaliteitscontrole. Er zit dan ook bij de fameuze droge wijnen weinig restsuiker in. In het algemeen geldt in Duitsland dat er maximaal 9 gram restsuiker in mag zitten en op het label “droog “te mogen voeren. Hoe minder restsuiker des te beter! 25% van de wijnen komt niet boven de 4 gram restsuiker. Een schone zaak. De term Fränkisch trocken” die voor deze wijnen wordt gebezigd komt niet op het etiket voor. Dat is ook niet wettelijk toegestaan. Het is dus vooral weten en derhalve veel proeven om de prachtige droge wijnen eruit te kunnen selecteren. De kwaliteit van de wijn is per definitie afhankelijk van de wijnbouwer. De drie-eenheid: klimaat, ligging en bodem, en vakmanschap van de wijnboer is essentieel.

Ligging

De wijnstreek Franken ligt in het Noordwesten van het Duitse Frankenland. De meeste wijnbouw vindt plaats nabij de stad Würzburg. Een prachtige oude stad en ook zeer de moeite waard om er een paar dagen te vertoeven. Oude stad met mooi architectuur en fraaie musea. Je mag er alleen niet altijd foto’s maken.

In het district Neder Franken liggen de meeste wijngaarden. Vooral in de valleien van de Main en haar zijrivieren iets zuidelijker gelegen Midden Franken.  Op de hellingen van het Steigerwald  , de zg “Frankenhöhe. En op de gronden langs de riviertjes de Aisch en middenloop van de Tauber.

Druivensoorten

Zo’n 80 % van de wijnproductie bestaat uit de witte wijnen, zoals Müller Thurgau met 28%; Sylvaner 21%; Bacchus 12% ; Riesling 5% en is stijgende in volume. Kerner, Weissburgunder ( PinotBlanc ) en Scheurebe elk 3%. Het overige deel bestaat uit kleinere variëteiten.  De rode wijnen , zoals Domina en Spätburgunder ( Pinot Noir) nemen elk 5% voor hun rekening.  De laatste soort is sterk in opmars qua smaak.

Herkenbaarheid

Veel wijnen worden gebotteld in de fameuze “Bocksbeutel” Het is een platte en korte fles. Er zijn zelfs Bocksbeutel wegen genoemd om de aanduidingen en het boegbeeld te versterken. De rode wijnen zitten meestal in de standaard Duitse wijnflessen of Bourgondische flessen.

Wijnbouwers

Veel wijnbouwers investeren steeds verder in hun producten. Dit zijn o.a.:

  1. Het “Weingut am Stein” van Ludwig Knoll. Het uitzicht naar Würzburg is adembenemend. Werkt met toprestaurant voor culinarische hoogstandjes en zijn wijnen. Alleen daarom al een bezoek waard. De wijnkelders zijn zeer imposant. En het verhaal wordt nog aparter. De wijn wordt gelagerd in Staande Stenen vaten. Heel bijzonder.
  2. Wijnmaker Horst Sauer in Volkach-Eschendorf. Wijngaard 18,5 ha. Ongeëvenaarde combinaties van enkele druivenrassen. Je moet ze gedronken hebben. Wint veel prijzen met zijn wijnen. Ze zijn verkrijgbaar bij Wijnkoperij Henri Bloem in Rotterdam.
  3. Wijnmaakster Wendelin Grass. 400 ha wijngaard in Nordheim am Rhein. Vrijwel alle wijnsoorten worden er gemaakt. Won veel prijzen van 2010 t/m 2012. Prijzen zijn er vanaf € 5,40 tot 7,60 van jaargang 2014. Múller Thurgau, Silvaner, Riesling en Traminer. Ook  prijzen van
    € € 15,50 voor Pinot en Chardonnay.