Overig

Genieten van Masterclass, BOB borrel en auto’s op historische locatie

482

“Waar vind je in de Rijnmond-regio een dergelijk unieke locatie”, Joseph Amhandi, bedrijfsleider van het Kasteel van Rhoon zegt het en niemand zal hem tegenspreken. Het lommerijke karakter van de plek, is namelijk uniek. Het Kasteel wordt omgeven door een Engelse tuin, een Baroktuin en het Kasteelbos. Een stukje verderop ligt het Rhoonse Bos, op de plek waar vroeger het Jachtgebied de Huyters was.

De zandplaat aan de Oude Maas werd in 1199 door graaf Dirk VII in pacht gegeven aan Jonker Biggo van Duivelant. Hij liet de plaat indijken en bouwde er een kasteel op, dat in 1421 tijdens de Elizabethsvloed werd verwoest. De basis van het huidige Kasteel werd in 1432 ook gelegd door de familie Van Duyvelant, de toenmalige leenheer van de Heerlijkheid Rhoon. In 1683 werd het kasteel verkocht aan Hans Willem Bentinck tot Diepenheim. De familie Bentinck deed in 1830 het recht op haar beurt over aan de Rotterdamse reder Anthony van Hoboken, die het Kasteel liet moderniseren met onder meer een pleisterlaag en Empire-schuiframen. Zijn kleinzoon die in 1913 stierf, was de laatste die zich Heer van Rhoon en Pendrecht mocht noemen. In 1971 werd het Kasteel gerestaureerd na jarenlange verwaarlozing.

Doodvonnis

Bij binnenkomst komt de geschiedenis je tegemoet.  De hal met de eikenhouten trap is indrukwekkend en verder telt het Kasteel van Rhoon zeven zalen met een rijke geschiedenis. De Annazaal bijvoorbeeld, vernoemd naar Anna van Grave, is de vroegere bestuurszaal, behangen met 300 jaar oud goudleer. De Catharina Theresiazaal, die vroeger werd gebruikt als rechtszaal, waar menig doodvonnis werd uitgesproken. De Alveradezaal, de Margarethazaal, telg van de Van Weena Bokel-familie, de Zolder en de Kerkzaal, de laatste werd door de katholieke familie Duyvelant gebruikt als gebedsruimte in tijden dat het Protestantisme verplicht was.

Ze worden nu stuk voor stuk gebruikt voor feesten en partijen en net als het Biggo-restaurant en het even verderop gelegen Wapen van Rhoon, LKKR Rhoon, Kookstudio Het Oude Regthuys en de Dordtse locaties Art & Dining en het Bellevue Groothoofd, geexploïteerd door meesterkok Ad Janssen.

Het is grauw en regenachtig tijdens de autotestdag van Rijnmond Business, editie 2014. Organisator Kees van ’t Zelfde moet in het Kasteel van Rhoon maar liefst 27 auto’s verdelen, die als Arabische volbloeden ongeduldig staan te wachten op de parkeerplaats. Paradepaardjes van de 17 deelnemende dealers. Goedgeluimd gaat iedereen op pad.

Klassieke gerechten

Maitre en bedrijfsleider Amhandi, die destijds door Ad Janssen werd gevraagd naar Rhoon te komen, richt zich dan al samen met chef-kok Ernst Maasdam op het “welbeleven” van de Rijnmond Business-gasten van het Kasteel van Rhoon.

Hij vertelt: “We zijn al veertig jaar een culinair begrip in de regio en we zijn van plan, dat nog even vol te houden. We hebben ons tijdens de crisis wel moeten aanpassen. Concreet betekende dit, dat alles moest kunnen en dat we een betere kwaliteit moesten leveren voor een lagere prijs. Dat vonden we niet erg. Ik heb in die periode tegen m’n staf gezegd de klant is altijd koning geweest, maar inmiddels is-ie keizer geworden. Het houd je scherp en we merken dat onze inspanningen worden gewaardeerd. Er is een groeiende belangstelling voor het Kasteel van Rhoon. Logisch want je kunt hier alle kanten op. We kunnen een “totaalbeleving” bieden. Daarnaast is de menukaart van ons exclusieve Biggo-restaurant kort geleden vernieuwd. En dat slaat aan. We hebben bewust gekozen voor klassieke gerechten als zeetong, zwezerik, tournedos, chateaubriand, oesters, kreeftensoep en ganzenlever, maar dan wel in een modern jasje.  De eindbereiding van de gerechten, het fileren en het snijden, wordt weer door de kelners aan tafel gedaan. Dat zie je bijna nergens meer.”

Kennismaking

Terwijl de testrijders hun ervaringen opdoen, horen we dat Toyota, dat al samenwerkte met het Franse Renault en Citroën, nog niet zo lang geleden is begonnen met het verkopen van auto’s met dieselmotoren van Mercedes. En verder maken we kennis met de Peugeot 308 SW (Stationwagon), die op tournee is door het land en pas in mei in de showrooms te bewonderen is.

In de middag druppelen de testrijders en de deelnemers aan de Masterclass: “Fiscale zaken voor de zakenauto” door DRV Accountants en de BOB borrel, binnen. Bijna tweehonderd zijn het er, die in de vroege avond genieten van een uitgebreid buffet, dat soms genuttigd wordt in één van de tuinen, want een schraal zonnetje is inmiddels door de wolken heen gebroken.

“Heerlijk” zegt Astrid Roodbol, één van de testrijders. “Deze dag is als vanouds weer perfect georganiseerd op een prachtige locatie. Ik verheug me nu al op de Ladies Day eind dit jaar.