Overig

Goed jaar voor Damen Shipyards

519

Het Gorinchemse familieconcern met wereldwijd 9000 werknemers op de loonlijst (van wie 3000 in Nederland) heeft een goed jaar achter de rug. De omzet steeg met bijna € 400 miljoen tot € 1,9 miljard. De nettowinst nam met een kwart toe tot € 59 miljoen. Het operationeel resultaat steeg met € 20 miljoen tot € 77 miljoen. Damen had eind vorig jaar nog voor een recordbedrag van € 2,9 miljard aan opdrachten in portefeuille.

“Vorig jaar is op alle fronten beter geweest dan 2013,” zeggen ceo René Berkvens en zijn financieel bestuurder Frank Eggink. “Maar we zijn nog niet waar we willen zijn. Eigenlijk zouden we nog wel iets winstgevender willen zijn.”

De investeringen in de bouw van drie eigen werven (in de Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam en Turkije) heeft de winst fors gedrukt. De opstartverliezen zijn pas na een jaar of drie weggewerkt, voorspellen Berkvens en Eggink.

Damen bouwt onder meer grote schepen voor de olie- en gasindustrie, al is het concern naar eigen zeggen een bescheiden speler in de offshore-markt. Veel last van de sterke daling van de olieprijs heeft Damen in 2014 nog niet gehad, maar topman Berkvens verwacht dit jaar wel de nadelige gevolgen te zullen ondervinden. “Ik verwacht dat het effect nog niet te zien zal zijn in de resultaten, maar wel in de vorm van een teruglopende orderportefeuille.”

Bron: FD