Overig

Goedkoop is duurkoop

469

De Consumentenbond heeft de BelastingTelefoon onlangs getest. Dat heeft veel commotie in de media veroorzaakt. Evenals in 2012 waren de onderzoeksresultaten ontluisterend!  Tweederde van de vragen aan deze informatielijn een fout of onvolledig antwoord.

Helaas kunt u aan de antwoorden van de BelastingTelefoon geen rechten ontlenen. U blijft zelf verantwoordelijk voor de juistheid van uw aangifte. Gaat de Belastingdienst daarna alsnog tot correctie over, dan kan dat leiden tot een naheffing met boete en rente.

Goede raad is duur, letterlijk en figuurlijk, zeker als u ondernemer bent. Hebt u een onderneming overgenomen of verkocht, afscheid genomen van een vennoot, geïnvesteerd in machines of een pand, of internationale transacties verricht? Aangifte doen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting of omzetbelasting is zonder hulp van een adviseur bijna onmogelijk geworden. U hoeft mij niet te geloven maar de heer Eric Wiebes – staatsecretaris van Financiën – verklaarde onlangs zelf dat het zelfstandig indienen van de juiste aangifte voor ondernemers heel moeilijk is geworden.

Dus dan toch maar die ‘dure’ adviseur?

Een goede adviseur kan u (belasting-) geld besparen. Enerzijds omdat het doen van de juiste aangifte boetes en hoge rente bespaart, anderzijds omdat er vaak voordeel te behalen valt door gebruik te maken van fiscale regelingen.

Als u echter een ‘dure’ adviseur in de arm neemt, moet u wel weten of dit een echte belastingadviseur is. De titel belastingadviseur is namelijk niet – zoals bij accountants – wettelijk beschermd. Iedereen kan dus het bordje ‘Belastingadviseur’ op de deur schroeven en klanten adviseren.

Een professionele adviseur heeft lang moeten studeren en heeft ook de verplichting zijn kennis op peil te houden. Dat verklaart deels de hogere tarieven ten opzichte van beunhazen. Maar aan het tarief kunt u geen kwaliteit aflezen. Hoe dan wel?

Er zijn twee opleidingen voor belastingadviseurs:

  • Op HBO niveau als Bsc of Register Belastingadviseur (RB). Dit jaar noemen Register Belastingadviseurs zich ook nog CB of FB, maar vanaf 1 januari 2015 hebben ze allemaal RB achter de naam. Deze adviseurs zijn ingeschreven bij het Register Belastingadviseurs (www.rb.nl).
  • Op universitair niveau; dan krijgt de adviseur de titel mr. /LLM of drs. Veel van deze adviseurs zijn lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (www.nob.net). Ook bestaat er een bachelors opleiding Fiscaal Recht, met respectievelijk een Bsc of LLB titel.

Niet alle accountants zijn belastingadviseur. Heeft u een adviseur voor uw belastingzaken? Vraag naar zijn opleiding en lidmaatschap van een beroepsvereniging. Een goed opgeleide adviseur vertelt u er graag over. Zonder een dergelijk lidmaatschap is het verstandig uw aangiften bij een echte adviseur neer te leggen voor een second opinion; veel adviseurs geven deze gratis. Dan weet u meteen of u in goede handen bent.

Raadpleeg uw adviseur!