Overig

Groen, een van de speerpunten van facility management

464

Besparen, efficiënter, doelmatiger, aansprakelijkheden, iso normeringen boete clausules. Prachtige kreten die wij de laatste decennia kunnen ingraveren in de omlijsting van onze economie. Ter meerdere eer en glorie van aandeelhouderswaarde en winstmaximalisatie hebben wij hyper efficiënte bedrijven ingericht. Allemaal onder regie van facility management. Een apart domein binnen onze organisaties. Onnodig geld over de balk smijten lijkt mij niet de bedoeling. Maar als ik af en toe om mij heen kijk in onze maatschappij dan vraag ik mij af of wij met de besparingsdrift niet drastisch aan de waardecreatie voorbij zijn gedenderd. Waardecreatie, dat vindt plaats in dat primaire proces waaraan facility management ondersteunend moet zijn. Waardecreatie is datgene waaraan alles in een bedrijf ondersteunend zou moeten zijn. Het is het bestaansrecht van de organisatie. De reden waarom een klant bij een bedrijf komt en bereid is te betalen voor de geleverde meerwaarde.

Hoe komen we dan vanuit efficiëntie en beheersvoordelen bij een systeemplafond? Waar komt de behoefte aan trespa vandaan? Beheersvoordelen te over, besparen op onderhoud ok. Maar iedere keer als ik een kantoor binnenkom waar systeemplafonds en tl-bakken het beeld bepalen probeer ik in mijn mobiel het nummer van Stichting Korrelatie terug te vinden. Ook met de drang naar duurzaamheid lijken de meeste facility managers nog steeds in beweging te komen als er kostenvoordeel is te halen. Zo blijkt uit een recent onderzoek onder 350 ondernemingen in Nederland.

Toch lijkt er gelukkig een tijd van verandering aangebroken. Vooral kleinere organisaties kiezen meer en meer voor ruimte voor ondernemen. Zo kijken ze ook naar nieuwe vormen van vastgoed exploitatie. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte voor start-ups in Katshoek in Rotterdam. Ook wordt er meer duidelijk over de voordelen van groen op de werkvloer. Voor veel mensen was het vooral een Greenpeace-reflex. Maar wat blijkt, de productiviteit neemt met 8% toe in een natuurlijke en groene omgeving. Gaaf toch, als kapitalisme niet meer kan zonder duurzaamheid en groen. We kunnen wel doorrekenen hoor, wat doet groen en biodiversiteit voor gezondheid en productiviteit. Stop met kostenbesparing en start met investeren, in ruimte, in mensen, in duurzaam. Dan komt de rest vanzelf. Je kunt het niet berekenen, je moet erin geloven.

– Marco Hendriks