Overig

Haven- en industrieterrein Moerdijk als eerste in Nederland gecertificeerd voor duurzaamheidsprestaties met BREEAM-NL gebied

512

Het Havenbedrijf Moerdijk mocht vandaag, als eerste in Nederland, een nieuw BREEAM-certificaat in ontvangst nemen voor het haven- en industrieterrein Moerdijk. Deze nieuwe beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Gebied 2018 beoordeelt de duurzaamheidsprestaties van reeds bestaande gebieden. Het haven- en industrieterrein, dat ook het grootste gebied is dat ooit langs de meetlat van BREEAM-NL is gelegd, kreeg de beoordeling VERY GOOD (3 sterren).

Voor het havenbedrijf is het behalen van dit certificaat een belangrijke mijlpaal. Duurzaamheid is een van de uitgangspunten van de Havenstrategie Moerdijk 2030. Het haven- en industrieterrein Moerdijk wil in 2030 hét knooppunt van duurzame logistiek en procesindustrie zijn. In de Havenstrategie Moerdijk 2030 zijn voor elk van de drie P’s (People, Planet, Profit) doelstellingen geformuleerd die in samenhang met elkaar zorgen voor een duurzame ontwikkeling. “De toekenning van het BREAAM-certificaat bevestigt dat we met elkaar op de goede weg zijn. De waardering met drie sterren/very good overtreft ook onze eigen verwachting,” aldus Ferdinand van den Oever, directeur van het Havenbedrijf Moerdijk.

“Samen met onze stakeholders zetten wij ons al lange tijd in om het haven- en industrieterrein te verduurzamen. Zo onderzoeken we de mogelijkheden van een restwarmtenet, een zonnepark, voorzien we in slimme openbare verlichting met LED, en we wijzen terrein aan als tijdelijke natuur, om de natuur de ruimte te geven zich te versterken. Ook beheren we het haven- en industrieterrein op een zo duurzaam mogelijke manier en we borgen bijvoorbeeld het eNosenetwerk. Deze certificering is de kroon op ons werk. Ik ben dan ook ontzettend trots dat wij als eerste dit nieuwe certificaat voor bestaand gebied in ontvangst mogen nemen. Het helpt ons om duurzaamheid nog hoger op de agenda te zetten en bedrijven te stimuleren tot het nemen van duurzame maatregelen.”