Overig

Hele jonge ondernemers ondernemen serieus

843

Er komen steeds meer hele jonge ondernemers. Volgens de Kamer van Koophandel waren er per 1 januari 2012 landelijk 3.678 ondernemers tussen de 16 en 19 jaar. Per 1 januari 2015 waren het er 4.385. Ook in deze regio is sprake van een stijging.

Veel jonge ondernemers ontwikkelen app’s en websites, maar lang niet allemaal. Daarnaast valt op dat een aanzienlijk deel van de jonge ondernemers hun startkapitaal bij elkaar krijgen via crowdfunding.

Willem Faasse (1993) begon op 18jarige leeftijd JobManiac B.V., een uitzendbureau voor technisch personeel, bouw-, grond-, weg- en waterbouwpersoneel en in iets mindere mate voor zeevarenden. Hij startte in Goes en heeft er inmiddels een filiaal bij in Oud-Beijerland. “Ik heb eerst in loondienst gewerkt, maar ik kreeg onoplosbare meningsverschillen met mijn werkgever. Toen dacht ik: dat kan ik zelf beter. Mijn vader is ook ondernemer. Zijn bedrijf levert zand voor onder snelwegen. Zodoende kende ik ondernemers in de GWW. Op aanraden van mijn boekhouder heb ik mijn startkapitaal bij elkaar gekregen via crowdfunding. De crowdfundingsite www.kapitaalopmaat.nl kwam betrouwbaar op me over. Ik had 50.000 euro nodig en dat had ik binnen vijf dagen bij elkaar dankzij ongeveer 60 investeerders. De ingelegde bedragen liepen uiteen van 100 tot 5.000 euro. Toen ik onlangs wilde uitbreiden, heb ik de traditionele weg bewandeld via de bank. Mijn aanvraag werd afgewezen, dus ik kies weer voor crowdfunding. De bank kiest voor 100% zekerheid. Ik denk dat gevestigde ondernemers de kracht van crowdfunding onderschatten, maar het belangrijkste om kapitaal bijeen te brengen blijft een goede onderbouwing.”

Ruben Verhagen (18) uit Rhoon heeft altijd getekend. Zijn moeder is grafisch ontwerper, zijn vader Vincent zit in de reclame. ‘Ik wist al vrij jong dat ik voor mezelf wilde beginnen en niet zo zeer omdat mijn ouders dat deden. Ik wilde zelf de baas zijn en op mijn manier. Ik heb opvallende, ongebruikelijke tekenstijl. Op een moment kwam ik op het idee om een paar van mijn tekeningen op een T-shirt te drukken en ging ermee naar Gorilli Concept Store in Rotterdam. De eigenaar was meteen enthousiast. Ik besloot voor mezelf te beginnen en richtte mijn eigen kledinglijn op: Gekko Clothing. Mijn vader heeft me erg geholpen met financiën en ruimte, maar ik heb nooit 100% op hem geleund. Ik heb zelf contact gezocht met BN’ers en DJ Oliver Heldens ging mijn shirts dragen. Dat trok aandacht. Ik ben in aanraking gekomen met Spinnin Records, de grootste platenmaatschappij op het gebied van Dance Music. Ik ben geen vaste ontwerper van Spinnin Records, maar er kan een beroep op me gedaan worden als artiesten een ontwerper zoeken voor raar getekende merchandising, covers voor Facebookpagina’s of logo’s. Die opdrachten krijg ik ook daadwerkelijk! Verder krijg ik via mijn website, www.gekkoclothing.nl bestellingen vanuit binnen- en buitenland.’

Zowel Willem Faasse als Ruben Verhagen hopen altijd ondernemer te blijven.