Overig

Het Seamark van nu wil de toon zetten

1473

Onlangs heeft bij Seamark een herstructurering plaatsgevonden, met als doel een nog completer en innovatiever dienstenpakket te bieden. Onder de Seamark Group of Companies vallen nu Seamark Reefer Solutions, Seamark Monitoring Solutions en Seamark Trading Solutions.

Nieuwe huisstijl, een andere managementlaag, veelzijdigere medewerkers en de lancering van een ambitieus concept: Boudewijn Ligterink legt uit hoe het zit.

Ligterink richtte in 2011 met behulp van André Kramer AM-Solution op. Het idee om innovatieve producten te ontwikkelen ten behoeve van de reeferindustrie pakte goed uit. Onder meer de USB Host Adapter, USB RS232 Adaptor, een multitool die alle data downloadt die is opgeslagen in de datarecorder van een koelcontainer en de STU, een apparaat om veilig koudemiddel te kunnen testen in koelcontainers, werden grote successen. “Wat kleinschalig begon, groeide binnen de kortste keren uit tot een organisatie met 32 medewerkers. We pionierden erop los. Een geweldige tijd, maar een eigen bedrijf betekende voor mij ook heel veel uren maken. AM-Solution was geen kleine speler, maar ook niet groot genoeg om een backoffice aan te nemen.” Om niet tussen servet en tafellaken te blijven hangen, werd het idee opgevat om AM-Solution onder te brengen bij Seamark. “In april heb ik AM-Solution verkocht, precies 5 jaar na de oprichting.” Als één van de directeuren van de Seamark Group heeft Ligterink echter nog steeds zicht op zijn ‘kindje’. “De componenten passen ontzettend goed bij elkaar. AM-Solution was vanaf het begin heel dynamisch en die dynamiek voegt het nu toe aan Seamark. Naast het repareren van koelcontainers op depots in Rotterdam en het monitoren van koelcontainers op RWG op Maasvlakte 2 is AM-Solution nu de derde component, Seamark Trading Solutions. Vanwege de opgebouwde naamsbekendheid zal AM-Solution echter voorlopig ook nog onder die naam opereren.”

In een dynamische branche is stilstaan nooit een optie, weet Ligterink als geen ander. “Rederijen staan al enige tijd onder financiële druk, met als gevolg dat reeferservices snel gaan veranderen. De marges worden steeds kleiner. AM-Solution en Seamark kunnen al jarenlang geen prijsverhogingen doorvoeren. Werkwijzen moeten en zullen gaan veranderen. Bijvoorbeeld als het gaat om pre trip inspecties.” Elke keer als een reefercontainer wordt gebruikt voor een exportboeking, is het een vereiste dat deze vooraf wordt nagekeken. In 2009 werden door Seamark nog 18.000 van zulke inspecties op koelcontainers uitgevoerd, terwijl dat aantal in 2011 was gestegen naar zo’n 45.000 PTI’s. “Dat gehele proces wordt nu echter geautomatiseerd om het rendabel te houden.”

Onder de noemer 360Reefer trad Seamark op de vakbeurs Intermodal Europe onlangs naar buiten met het innovatieve plan een slim modem op de markt te brengen die alles ziet, op alle systemen. “Na eenmalige aanschaf levert dit rederijen al heel snel een enorme kostenbesparing op. Dit is dé methodiek voor de toekomst. Het is een stuk gereedschap waar je mee voor de dag kan komen. Door deze ontwikkeling lopen wij wederom voor op de concurrentie, net zoals met de uitvindingen van AM-Solution voorheen het geval was.” In de testfase van 360Reefer werd een rederij al positief verrast, vertelt Ligterink. “We hadden vooraf verteld dat wij alles kunnen monitoren en dat die techniek enorm ver gaat. Op een bepaald moment kregen we een melding dat er ergens een deur openstond. We brachten meteen de rederij op de hoogte. De reactie was echter stellig: ‘Dat is onmogelijk.’ Toen bleek dat wij het toch echt bij het rechte eind hadden, bewezen we daarmee meteen de meerwaarde en nauwkeurigheid van 360Reefer.” Recycling is binnen de Seamark Group ook een belangrijk aandachtspunt. “De tak Seamark Reefer Solutions doet dat bijvoorbeeld met oude containers. De voorkant eruit halen en delen strippen: met die werkwijze verlengen we de economische levensduur van containeronderdelen aanmerkelijk. Gemiddeld wordt een container na 15 jaar afgeschreven, maar wij geven diverse onderdelen een tweede leven, onder de noemer pre used parts 2.0. Voor rederijen een mooie besparing.”

Al met al heeft Seamark alle expertise in huis om de reefers te voorzien van gereviseerde en/of alternatieve parts, reefers te onderhouden en de hele vloot te monitoren. “Rederijen hebben steeds minder eigen technisch personeel, dus het aan ons uitbesteden is het logische gevolg.” Ligterink ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. “Te ver vooruit kijken doe ik overigens niet, want deze sector is te grillig om te bedenken hoe het over 5 jaar gaat. Maar ik heb er wel ontzettend veel zin in om de ingezette evolutie verder mee te maken. De toon zetten: dat is de visie van Seamark. Mijn ambitie heeft niets te maken met welke functie er op mijn visitekaartje staat. Wel is het mijn doel om met het hele team iets met waarde na te laten in deze wereld. Met AM-Solution is dat in zeer korte tijd al gelukt. In een industrie waarin innovatie over het algemeen ver te zoeken is, heb ik er alle vertrouwen in dat we dat dankzij de herstructurering van Seamark ook voor elkaar gaan boksen.”