Overig

Het vernieuwde Hofpleintheater geeft Rotterdam Noord een nieuwe creatieve en sociale impuls

82

In de afgelopen 30 jaar hebben al meer dan anderhalf miljoen theaterfans een bezoek gebracht aan het Hofpleintheater. Anno nu bruist het Hofpleintheater nog steeds. Niet alleen als de vaste speelplek voor de voorstellingen van Jeugdtheater Hofplein, maar ook als inspirerende locatie voor festivals, evenementen en concerten. Na de grootscheepse verbouwing wordt dit nóg verder uitgebreid. Naast de bestaande grote theaterzaal is er een kleine zaal (ca. 65 zitplaatsen) en diverse nieuwe studio’s voor workshops, bijeenkomsten en andere meetings. Verder staat de deur voor iedereen open die wil lunchen, voorbij komt of binnenwipt voor een drankje in de theaterlounge.

Creatieve en sociale impuls voor kinderen, jongeren én Rotterdam Noord

Het Hofpleintheater is het laatste onderdeel van het Technicon-complex uit 1966 wat verbouwd wordt door Dura Vermeer. Eerder waren het Grafisch Lyceum en het Zadkine College al aan de beurt. Architect Maaike Westinga (TenBrasWestinga Architecten) houdt de oorspronkelijke basis van hout, staal en beton van oud-architect Maaskant (o.a. Hilton en Groothandelsgebouw) in ere. Ook de voorgevel met het gigantische kunstwerk (6,5 bij 2,4 m) van Karel Appel blijft blikvanger. De rest van het Hofpleintheater onderging een metamorfose: nieuw is de grote theaterlounge aan het Waterplein, waar bezoekers, spelers, studenten en ook wijkbewoners elkaar tijdens én buiten voorstellingen kunnen ontmoeten. Een ontmoetingsplaats voor jong en oud. “Overal in Noord voel je een sterke ondernemende daadkracht. Bij ons om de hoek ‘onder de Hofbogen’ bloeit een nieuwe creatieve industrie en ontdek je spannende horeca initiatieven. Samen met onze buren, het Zadkine College en Grafisch Lyceum Rotterdam, nemen wij hier een actieve maar ook een sociale-maatschappelijke rol in.” aldus Caroline Pietermaat, algemeen directeur Hofplein Rotterdam.

Het Hofpleintheater ook als leer- en werkbedrijf MBO Zadkine

De verbinding tussen Hofplein en Zadkine krijgt onder meer vorm door het creëren van stage- of werkervaringsplekken voor MBO-studenten om volop praktijkervaring op te doen. Het Hofpleintheater wordt hiermee een leer- en werkbedrijf voor diverse opleidingen als horeca, facilitaire dienstverlening, beveiliging, evenementen, mode, uiterlijke verzorging, marketing en communicatie.

Studenten van het Zadkine College zullen ook samen met Hofpleiners de horeca van de theaterlounge bemannen, zowel overdag als tijdens de voorstellingen. Pietermaat: “Het Hofpleintheater is een huis waar theater, opleiding, verbeelding en storytelling samenkomen en nu na de verbouwing –letterlijk- nog meer in de maatschappij staat. Samen met het MBO leer- en werkbedrijf wordt het een mooie uitdaging om van het Waterplein een prachtige en bruisende plek te maken in Noord.”

Kom kijken en sfeer proeven

De verbouwing is 15 december afgerond en het theater is tijdens een housewarming in volle glorie geopend door Thomas Roskam, voorzitter gebiedscommissie Noord. Dit in het bijzijn van een trotse directeur Caroline Pietermaat, leerlingen, buren, medewerkers en iedereen die zich thuis voelt in het theater. Wilt u het vernieuwde Hofplein theater met eigen ogen bekijken, dat kan! Kom dan bijvoorbeeld bij de eerste nieuwe kerst-familievoorstelling ‘De Notenkraker’ (16 december – 14 januari) of tijdens de reprise van de indrukwekkende voorstelling ‘De Loop der Dingen’ (3 – 12 februari 2017), groot succes op Lowlands dit jaar! Het Hofpleintheater wordt in het nieuwe seizoen tevens een leslocatie voor kinderen & jongeren die houden van zang, dans en spel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here