Allerlei factoren kunnen werken lichamelijk of geestelijk zwaar maken. Wie bijvoorbeeld steeds onder grote druk zijn werk moet doen, kan overspannen raken of een burn-out krijgen. Terwijl iemand die steeds zware lasten tilt, rugklachten kan krijgen.
Ook andere vormen van belasting kunnen tot (soms blijvende) schade aan de gezondheid leiden. We spreken in die gevallen van ‘beroepsziekten’.
Met gezonde en veilige arbeidsomstandigheden en het zo veel mogelijk vermijden van blootstelling aan arbeidsrisico’s kunnen beroepsziekten worden voorkomen. Een gedegen Preventief Medisch Onderzoek (PMO), draagt in belangrijke mate bij aan het in beeld brengen en voorkomen van beroepsziekten.
Naast gezondheidsschade kunnen beroepsziekten ook andere gevolgen hebben, zoals productiviteitsverlies en de noodzaak tot aanpassing van de werkplek of functie. Bovendien kunnen beroepsziekten tot aanzienlijke financiële schade en in bepaalde gevallen ook tot forse juridische claims leiden. Het is zelfs bij wet bepaald dat de werkgever verplicht is om maatregelen te nemen ter preventie van lichamelijke klachten. Indien de werkgever niet kan aantonen dat hij dit voor zijn werknemers heeft geregeld dan kan het zo zijn dat bij ontstaan van (arbeids)gerelateerde klachten de werkgever aansprakelijk zal worden gesteld.
Organisaties verwachten competente, gezonde en betrokken medewerkers die kunnen bijdragen in de snel veranderende markt. De focus op ontwikkeling, gezondheid en kennis over het eigen lichaam zorgt voor tevredenheid onder medewerkers, gedrevenheid, motivatie en een gezonde bedrijfscultuur. Dit biedt daarmee optimale resultaten voor uw organisatie.
Wij weten welke investeringen in de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers optimaal kunnen renderen. Wilt u hier meer over weten of horen wat onze klanten van onze integrale aanpak vinden, neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag langs om vrijblijvend van gedachten te wisselen met u.
– Wesley Stok