Overig

Hoe lang nog?

896

Het energieverbruik van de kantoren, showroom, voorraadloods en assemblagehal van VULKAN uit Alblasserdam, bedroeg in 2013 ongeveer 100.000 kWh en 8.000 m3 gas. Directeur Robert van Riemsdijk had maar één doel,  ‘CO2-neutraal zijn’. Geen gas en elektriciteit inkopen maar alles zelf opwekken.

Ons eerste doel, elektriciteits verbruik (gas zijn we nu mee bezig). Na de  inventarisatie was de conclusie dat er 53.000 kWh werd verbruikt door buitenverlichting, verlichting in de loods, hal, kantoren en de showroom en dat het verbruik aanzienlijk zou verminderen wanneer we de verlichting vervangen met LED-verlichting. Het vervangen van de verlichting zou een besparing van rond de 26.000 kWh bewerkstelligen en bewegingssensoren vergroten deze besparing. Daarnaast werd ook de verlichting in de reclamebakken vervangen voor LED-verlichting, een besparing van nog eens 5.000 kWh op jaarbasis.

Na het vervangen van de verlichting zijn 368 zonnepanelen geplaatst. De beschikbare ruimte was niet toereikend om alle panelen op het zuiden te zetten en werd er een Dual systeem toegepast. De panelen worden daarbij in twee richtingen gepositioneerd en gemonteerd op een hoek van dertien graden met de rug tegen elkaar. Het voordeel is dat het niet uitmaakt in welke richting de panelen worden gemonteerd omdat de opbrengst altijd gelijk is. De minimale opbrengst van de zonnepaneleninstallatie is  80.000 kWh. De besparing van 31.000 kWh op de verlichting betekent dat VULKAN meer opwekt dan het verbruikt. Hiermee is Robert van Riemsdijk klaar voor de volgende stap: hybride- of elektrische auto’s voor de vertegenwoordigers. Met deze stap wordt volgens de berekening rond de € 22.000,- aan brandstofkosten bespaard. En voor de vertegenwoordigers geldt dat ze een beduidend lagere bijtelling zullen hebben. Door de beperking van het stroomgebruik is het zelfs gelukt om de aansluiting van 3 X 160 Ampère te verlichten naar 3 X 80 Ampère, oftewel van groot verbruik naar klein verbruik. Ook dit is een fikse besparing op maandelijkse lasten.

Conclusie: geen kosten meer voor het verbruik van elektriciteit, een drastische vermindering in het gebruik van brandstof voor de auto’s en een veel kleinere en dus goedkopere aansluiting bij het energiebedrijf. De investeringen worden terugverdiend binnen vijf jaar.

Verminderen is een keuze. Die keuze is nu aan u. Wilt u ook weten wat er bij u mogelijk is? Neem dan contact met ons op.