Overig

Impact coronacrisis overnamemarkt beperkt en tijdelijk

951

De impact van de coronacrisis op de overnamemarkt is beperkt en vooral tijdelijk geweest. Slechts 30% van de ondernemers heeft bij het uitbreken van de crisis zijn verkoopplannen uitgesteld of afgeblazen. Inmiddels zijn bijna alle afgehaakte ondernemers weer op de markt. 

Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek ‘Impact coronacrisis op de mkb-overnamemarkt’ van overnameplatform Brookz. Doelstelling was te achterhalen of – en hoe – de coronacrisis vanaf medio maart 2020 invloed heeft gehad op de lopende overname- en verkooptrajecten. Aan het onderzoek deden 410 ondernemers mee, waarvan veertig procent verkopende ondernemers. Zestig procent van de respondenten zijn kopende ondernemers en investeerders.

Verkopers zetten door

Ongeveer twee derde (64%) van de verkopende ondernemers zat al in een concreet verkooptraject voordat de coronacrisis uitbrak. Daarvan heeft 30% zijn verkooptraject in maart of april uitgesteld of afgeblazen. Maar uitstel betekent in dit geval geen afstel: van de ondernemers die hun verkoopplannen in maart en april tijdelijk on hold hadden gezet heeft inmiddels 56% zijn verkooptraject weer opgestart.

Overnameplannen in ijskast

Van de kopende ondernemers en investeerders die medio maart met een serieus kooptraject bezig waren besloot 57% zijn of haar overnameplanen even in de ijskast gezet. Nu na 3 maanden het stof een beetje is neergedaald gaat deze groep afhakers in grote meerderheid weer de markt op: maar liefst 93% van deze ondernemers en investeerders geeft aan de komende 6 maanden op zoek te gaan naar een bedrijf om over te nemen.

Snel herstel

Volgens Peter Rikhof, hoofdredacteur van overnameplatform Brookz, liet de overnamemarkt de afgelopen maanden een patroon zien dat parallel liep aan de aandelenbeurs. Rikhof: ‘De eerste 4 tot 6 weken waren veel ondernemers even in paniek en werd er flink aan de noodrem getrokken. Maar door het noodpakket van de overheid, in combinatie met de
versoepeling van de maatregelen, is vanaf mei het vertrouwen bij ondernemers en investeerders weer terug en heeft de markt zich razendsnel hersteld. Inmiddels zijn bij Brookz het aantal nieuwe  inschrijvingen en aangeboden bedrijven op ons platform weer op pré- coronaniveau’.

Bedrijfswaardering

Naast het feit dat vanwege de coronacrisis een aantal ondernemers hun overname- en verkoopplannen hebben uitgesteld verwacht 40% van de ondernemers dat de crisis ook een negatieve impact heeft gehad op de waarde van hun bedrijf. Gevraagd naar de omvang denken de ondervraagde ondernemers aan een gemiddelde waardedaling tussen de 20 á 30 procent.

Onzekere vooruitzichten

Tot slot hebben we de ondernemers gevraagd wat volgens hen de grootste uitdagingen zijn voor de overnamemarkt in de tweede helft van 2020.  Grootste punten van zorg zijn de onzekere economische vooruitzichten (63%) gevolgd door tegenvallende omzet en winstcijfers (48%), de waardering van het bedrijf (44%) en de beschikbaarheid van (bank)financiering (43%).