Overig

Indrukwekkend debat met kindervredesprijswinnaars en Desmond Tutu

450

“Als we het hier verpesten dan kunnen we het schudden”

Ter viering van het tienjarig bestaan van de Internationale Kindervredesprijs (IKVP) organiseerden de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam en Erasmus School of Economics op maandag 17 november jl. een bijzonder debat in de Aula van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Circa 600 aanwezigen, waaronder vele studenten en scholieren uit het Rotterdamse voortgezet onderwijs gingen in gesprek met winnaars van de Internationale Kindervredesprijs te weten Thandiwe Chama, Om Prakash Gurjar, Baruani Ndume, Francia Simon, Chaeli en Kesz Valdez. Eregast was emeritus aartsbisschop Desmond Tutu, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1984.

De middag werd spectaculair geopend met een dansoptreden van leerlingen van de theaterschool Hofplein Rotterdam. Vervolgens sprak wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg) de aanwezigen toe. Hij uitte zijn waardering over de maatschappelijke betrokkenheid van de studenten van de EFR (Economische Faculteitsvereniging Rotterdam) in het organiseren van dit debat. Ook Marc Dullaert, Kinderombudsman, directeur van de KidsRights Foundation en geestelijk vader van de Internationale Kindervredesprijs nam het woord.

De Kindervredesprijswinnaars vertelden ieder op welke bijzondere manier zij zich inzetten voor de rechten van het kind. Het debat werd professioneel geleid door prof.dr. Jan Peter Balkenende en alumnus Arne Gast.

Tijdens het debat konden studenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs vragen stellen aan de kindervredesprijswinnaars en Desmond Tutu. Tutu sprak naar aanleiding van de vraag hoe jongeren geïnspireerd kunnen blijven naarmate ze ouder worden en teleurstellingen ondervinden, de volgende woorden: ‘Deze jongeren zijn geïnspireerd om te proberen van de wereld een betere plek te maken, en zij laten zien dat dat kan! Maar daar hebben ze jullie hulp voor nodig. Dit is de enige plek die we hebben, als we het hier verpesten dan kunnen we het schudden.’

Naast Tutu, lieten de kindervredesprijswinnaars ook een overweldigende indruk achter.

‘Het was enorm indrukwekkend om zulke inspirerende jongeren te horen spreken. Ze hebben al zoveel meegemaakt in hun leven, en met hun passie en inzet zijn ze een voorbeeld voor alle studenten in deze maatschappij’, sprak een van de studenten van Erasmus School of Economics na afloop van het debat.

Amerikaanse Neha Gupta tiende Internationale Kindervredesprijswinnaar

De Internationale Kindervredesprijs 2014 is gewonnen door Neha Gupta (18). De prijs werd een dag later, op dinsdag 18 november jl., uitgereikt door Desmond Tutu in de Ridderzaal, in het bijzijn van eregasten als Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Nobel Vredesprijswinnaar 2014 Kailash Satyarthi en de Kindervredesprijswinnaars van eerdere jaren.

Winnares Neha Gupta woont in regio Philadelphia (VS) en is van Indiase afkomst. KidsRights ontving 46 nominaties uit 25 verschillende landen. Uit deze groep koos het Expert Comité Neha als winnaar.