Overig

WD Industriedag 2014: Prikkels vanuit de gevangenis

682

De locatie van het jaarlijkse congres van de Werkgevers Drechtsteden is telkens een verrassing. En voor de 34ste editie van deze zogeheten Industriedag op 12 november was de plek wel heel bijzonder want niet eerder brachten de verzamelde werkgevers de dag door in een gevangenis. Nou ja, ex-gevangenis want De Noordsingel in Rotterdam staat sinds kort leeg. Het monumentale complex uit 1872 wacht op een andere bestemming waar bouwbedrijf BAM druk mee bezig is.

Eenmaal in het cellencomplex wachtte de WD-leden en hun relaties, met veel bestuurders uit de regio, een afwisselend programma met interessante inleidingen. Goof Hamers, jarenlang de baas bij scheepsbouwer IHC, gaf nu een inkijkje in het bedrijf waar hij sinds januari de CEO-zetel bezet: Vanderlande Industries uit Veghel. Dat bedrijf paste perfect in het congresthema Grensverleggend Samenwerken want wat begon als familiebedrijf in Brabant is in ruim 60 jaar uitgegroeid tot een wereldspeler. De geautomatiseerde bagagesystemen op luchthavens als Schiphol en Heathrow behoren tot de paradepaardjes van Vanderlande. Behalve dit soort high tech lopende banden is het bedrijf ook goed in installaties voor het afhandelen van pakjes en postpakketten en de inrichting van distributiecentra voor bijvoorbeeld grote supermarkten. De onderneming groeit hard en dat komt niet omdat ze de goedkoopste aanbieder zijn maar wel de beste. Meedenken met de klant en kwaliteit leveren, dat was kort gezegd de boodschap van Hamers.

Van cultuurfilosoof Martijn Aslander kregen de toehoorders ander huiswerk. In een vocabulaire dat verdraaid veel leek op dat van een cabaretier, trakteerde hij de zaal op ongevraagd advies. Zo hebben veel ondernemers volgens hem nog niet door dat de internetrevolutie grote gevolgen heeft voor hun strategie. Streven naar het bezit van kennis, gestold in patenten bijvoorbeeld, is ouderwets. De mogelijkheden om toegang tot die kennis te krijgen zijn zo talrijk en goedkoop dat je maar beter je parels kunt delen. Zoals Tesla, de pionier van de elektrische auto’s dat ook doet. Om goed te weten wat er via internet te halen is, moet een ondernemer ruimte geven aan jonge ‘innovators’ die zijn bedrijf vooruit helpen. Dat kost geld maar je hebt ook geen dure consultants meer nodig, is zijn filosofie.

Professor Erik Scherder, klinisch neuropsycholoog, had heel andere prikkels meegenomen. We moeten bewegen als we gezond oud willen worden. En denk niet dat twee keer per week naar de sportschool voldoende is. Elke dag een half uur ‘matig-intensief’ bewegen is het recept van de hoogleraar. Dat is goed voor het lichaam, inclusief ons brein. Met prachtige plaatjes liet Scherder zien dat de hersenen volop profijt hebben van fysieke inspanning. Zijn advies aan de ondernemers: als je met een paar mensen moet vergaderen kun je veel beter met elkaar een stukje gaan wandelen. Dat laatste was jarenlang niet weggelegd voor Joseph Oubelkas. Hij zat in een overvolle Marokkaanse cel en het duurde lang voordat ‘Den Haag’ hem vrij kreeg. Het leverde wel een mooi boek op: 400 brieven van mijn moeder. Heel wat congresgangers verlieten de bajes met zijn boek onder de arm.