Overig

InfraTech 2015 één van de vele belevingen in Ahoy

454

Het evenementenaanbod van Ahoy Rotterdam is enorm divers. De kalender staat altijd vol en heeft zeker ook zakelijke relaties veel te bieden. Er is voor ieder wat wils, vertellen Gert-Jan van den Nieuwenhoff, General Manager Business to Business Events en Saskia Vernooij, Exhibition Manager.

De eerste vakbeurs in het nieuwe jaar is InfraTech, de vakbeurs voor de totale infrasector. De elfde editie vindt plaats van dinsdag 20 tot en met vrijdag 23 januari 2015 en heeft als thema ‘Krachtig Vooruit’. De volledige infraketen zal zich hier dan ook presenteren: toeleveranciers van producten en diensten voor de GWW-markt, aannemers, ingenieursbureaus, maar ook publieke opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, gemeenten, Waterschappen en Provincies. InfraTech is uitgegroeid tot de grootse en meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van infrastructuur in Nederland. Vernooij: “ InfraTech wordt elke twee jaar georganiseerd en telt bijna 600 exposanten die actief zijn in de infrastructuur. Het is een zakelijk platform om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en nieuwe kruisbestuivingen tot stand te brengen. Bezoekers zijn veelal beslissers in de branche, zoals managers, adviseurs en beleidsmakers. Een groot deel daarvan is werkzaam bij de overheid.”. De vorige editie van InfraTech in 2013 werd bezocht door ongeveer 20.000 belangstellenden en het is de verwachting dat een soortgelijk aantal vakbezoekers de weg naar Ahoy eind januari weer weet te vinden. Maar het succes is niet vanzelfsprekend. Toen een aantal jaar gelden de verhoudingen tussen opdrachtgever- en opdrachtnemers in deze sector verstoord waren, had dat ook invloed op de beurs. “Om in te spelen op de behoefte aan transparantie hebben we de stap gezet van een aanbodgerichte  beurs naar vraaggestuurde beurs. Dit kwam tot uiting door de publieke opdrachtgevers als Rijkswaterstaat, gemeentes etc. intensief bij de beurs te betrekken en het hiermee voor de markt weer interessant te maken. Het aanpassen van de beursformule bleek een gouden zet, want vanaf dat moment groeiden de bezoekers- en exposantenaantallen explosief.”

Uitgebreid kennisprogramma

De beursvloer is onderverdeeld in de thema’s Infrastructuur, Water, Openbare Ruimte & Mobiliteit en  Riolering. “De omvang van InfraTech is inmiddels zo groot dat een thematische indeling handig is voor de bezoekers om gericht de exposanten binnen hun eigen  domeinen te vinden” Om een bezoek aan InfraTech nog krachtiger te maken, wordt veel aandacht besteed aan het kennisprogramma dat zowel op de beursvloer als in het congres- en vergadercentrum plaatsvindt. Denk aan netwerksessies, masterclasses, presentaties en inhoudelijke discussies over actuele zaken. “De samenwerkings- en strategische partners ontwikkelen dit programma met input van opdrachtgevers en marktpartijen in de programmacommissie. Bouwend Nederland clustert kennisbijeenkomsten van haar vakgroepen, CROW bundelt haar symposiumaanbod in CROW College en Rijkswaterstaat en Gemeente Rotterdam  organiseren hun Marktdag om buiten de projectcontext in gesprek te gaan met opdrachtgevers,” somt Vernooij op. “De dynamiek binnen de GWW-sector zorgt er bijna automatisch voor dat een nieuwe editie van InfraTech nooit een blauwdruk is van een vorige. Aansluitend op alle ontwikkelingen binnen de branche is het thema van InfraTech niet voor niets ‘Krachtig Vooruit’. “Wij proberen infrastructuur een gezicht te geven. Zonder inspanningen van mensen bestaat er geen ‘krachtig vooruit’. Door met elkaar te sparren en ideeën uit te wisselen, staat iedereen in de GWW-sector sterker. En dat is ieders belang, want een goed functionerende infrastructuur is van cruciaal belang voor de Nederlandse economie en samenleving. Door creatief te blijven denken en kennis te blijven bundelen kan de infrasector zich blijven ontwikkelen en doorgroeien.” Tijdens InfraTech 2015 zijn er tal van initiatieven om de beurs nog interessanter te maken. Zo wordt er voor de jonge beginnende professional een Startersstraat ingericht, waarmee zij ook een kans krijgen zich te presenteren op een groot podium als InfraTech. BNR Nieuwsradio verzorgt een uitzending van het populaire programma ‘Zakendoen met.’ waarbij men tijdens een live-uitzending vanaf de beursvloer de gelegenheid krijgt om zijn of haar visie op de infrasector te geven. Helemaal nieuw is het unieke programma, waarbij alle partners samenwerken om een uniek en onderscheidend kennisprogramma samen te stellen. Vanuit deze ‘samenwerkings-gedachte’ is het concept WIJ ontstaan. Co-creatie, het uitgangspunt “van Me to We” krijgt hiermee vorm op de beursvloer.

Nieuwe vakbeurzen in de markt

De afgelopen anderhalf jaar zette Ahoy ook vier nieuwe beurzen in de markt. “In januari was de eerste editie van InfraTech Duitsland in Essen. Wij zagen mogelijkheden voor deze spin-off, omdat een dergelijk platform er bij onze oosterburen nog niet was. Met behulp van Duitse brancheverenigingen heeft InfraTech daar een vliegende start gemaakt. Er is voor Essen gekozen omdat het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de Nederlandse grens. Onderhoud aan het wegennet heeft de afgelopen decennia geen prioriteit had in Duitsland. En dat is voor iedereen daar voelbaar geworden. De Duitse overheid heeft voor komende jaren enorme investeringen voor renovatie en groot onderhoud aan hun wegennet aangekondigd. Ik denk dan ook dat we de beurs op geen beter moment hadden kunnen introduceren. In januari 2016 vindt de tweede editie plaats.” Inspringend op de grote vraag naar een kwalitatief hoogstaande horecavakbeurs kwam Ahoy recentelijk ook met Gastvrij Rotterdam. De beurs werd in september voor de tweede keer gehouden en trok een kleine 8000 horecaprofessionals naar Ahoy. Heel iets anders was Emergency Expo, die op 8, 9 en 10 april van dit jaar haar vuurdoop kende. Ruim 3000 betrokkenen bij rampenbestrijding, risicomanagement en crisisbeheersing bezochten dit nieuwe, multidisciplinaire platform. “ Tot slot noemt Van den Nieuwenhoff  CUE, waarvan Ahoy sinds 2014 de organisatie voor haar rekening heeft genomen. Op de tweejaarlijkse vakbeurs worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van event-, installatie- en entertainmenttechnologie gepresenteerd door circa 90 betrokken partijen. “Stichting Vakbeurs Theatertechniek heeft ons na een pitch-traject de opdracht verleend. In 2016 nemen wij de organisatie van CUE opnieuw op ons“.

Ahoy Exclusive

Maar Ahoy heeft bedrijven en organisaties nog meer te bieden. Zo kent Ahoy sinds ongeveer vier jaar de Hospitality Club Ahoy Exclusive, vertelt Van den Nieuwenhoff. “Ahoy is hét podium in de regio waar alles bij elkaar komt en biedt een mix van alle muziekgenres, sport, de meest uiteenlopende beurzen en gezinsvoorstellingen. Ieder bedrijf dat lid wordt van de Hospitality Club Ahoy Exclusive, krijgt de mogelijkheid om een aantal van deze evenementen samen met hun relaties te bezoeken, waarbij men ontvangen wordt met een aantal aantrekkelijke privileges. Ahoy Exclusive was in de beginjaren ingericht als businessclub, maar wijzigde van koers toen de praktijk duidelijk maakte dat relatiebeheer belangrijker werd gevonden dan het zgn. netwerken. “Daarom hebben wij het concept aangepast.  Onze zakelijke relaties stellen het vooral op prijs dat ze hun eigen beleving kunnen creëren en goed bediend worden” aldus Van den Nieuwenhoff  En zo valt er altijd iets te beleven in Ahoy.