Overig

Investeer in ICT!

608

Veel bedrijven in het MKB zien ICT voornamelijk als een kostenpost. En in tegenstelling tot een mooie auto, waar de directie zonder morren € 1.200 per maand voor neertelt, is ICT niet sexy. Toch zou het weleens de beste investering kunnen zijn die u op dit moment kunt doen. Enerzijds als antwoord op de economisch mindere tijden, anderzijds omdat de impact van de technologische vooruitgang veel groter is dan u misschien denkt.

Meer doen met minder

Om te beginnen kunt u door te investeren in ICT meer doen met minder. Wij hebben uitgerekend dat een besparing van 1 FTE een investering van € 120.000 rechtvaardigt. En dan hebben we het over een ‘gewone’ kantoormedewerker met een normaal salaris. Denk bijvoorbeeld aan een business-to-business webshop waar uw klanten zelf 24/7 hun orders invoeren. Naast harde besparingen zijn er ook andere argumenten waarom dit een goede investering is. Denk aan het terugdringen van fouten en het verkorten van levertijden. Maar ook een professioneel imago bij nieuwe en bestaande klanten. Daarnaast zullen de komende jaren heel wat MKB-bedrijven van eigenaar veranderen. Een up-to-date ICT omgeving maakt uw bedrijf aantrekkelijker en heeft een positieve invloed op de prijs. En, last but not least, klanten verwachten het gewoon, zeker de jongere generatie.

Innovatie

Investeren in ICT speelt vaak een belangrijke rol bij innovatie. Wat ervan komt als je innovatie verwaarloost, zien we aan trieste voorbeelden als Kodak en de Free Record Shop. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is mobiliteit. Onderzoekers schatten dat er in 2017 ongeveer 1,5 miljard smartphones verkocht zullen worden. Om dat in perspectief te zetten: in 2012 werden er 350 miljoen PC’s verkocht. Mobiel wordt de norm en de PC een uitzondering. Hoe kunt u úw business mobiel maken? Hoe kunt u met een app waarde toevoegen aan het product of de dienst die u al jarenlang verkoopt? Als ú het niet doet, doet de concurrent het wel. Andere ICT gerelateerde ontwikkelingen om in de gaten te houden zijn de cloud, 3D printen, big data en CRM.

De schoen past

Ik vertel u niets nieuws, maar het is goed om er van tijd tot tijd aan herinnerd te worden: de huidige economische omstandigheden worden deels veroorzaakt door de vooruitgang. We zitten midden in een transformatie van de derde industriële revolutie naar een nieuwe fase. En dat betekent dat u de dingen niet op dezelfde manier kunt blijven doen.

Veel dingen kunnen we niet meer doen zoals we gewend waren. Een voorbeeld daarvan is de producent van schoenen die nu via internet klantspecifieke schoenen rechtstreeks aan de consument verkoopt in plaats van tegen steeds lagere prijzen aan de detailhandel. Ze maken nog steeds schoenen, maar het businessmodel is anders. Ook dat is innovatie.

ICT2020 = innovatie op een presenteerblaadje

Aspect | ICT biedt u de mogelijkheid om in één dagdeel informatie en inspiratie te verzamelen, om te bepalen waar voor u de kansen liggen op het gebied van ICT. Op 31 oktober 2013 organiseren wij ICT2020 in Landvast, Alblasserdam. Ga naar www.ict2020.nl voor meer informatie. Verschillende actuele onderwerpen zoals Google glass, mobiliteit, big data en de cloud komen daar aan de orde. U bent van harte welkom. ICT heeft de toekomst. Blijf niet achter en investeer in de toekomst van uw bedrijf!