Overig

‘Investeren in groen loont’

501

Aan ervaring geen gebrek bij Aardoom Hoveniers. Het familiebedrijf bestaat al 219 jaar en is voor zover kan worden  nagegaan de oudste onderneming van Ridderkerk en het oudste hoveniersbedrijf van Nederland. Ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen; het behoort allemaal tot het uitgebreide dienstenpakket. Aardoom heeft ook de zakelijke markt veel te bieden. “Investeren in groen loont. Het creëert een enorme meerwaarde op verschillende fronten en zorgt op de lange termijn voor kostenbesparing,” legt algemeen directeur Dionysios Sofronas uit.

“Uit onderzoek is gebleken dat personeel in een groene omgeving 10 procent harder werkt in vergelijking met medewerkers die de dag doorbrengen in een grauw kantoorpand. Bovendien zorgt groen voor een vermindering van ziekteverzuim en kunnen bedrijven eenvoudig besparen op airconditioningkosten. Planten werken als natuurlijke airco, dus heeft een pand minder koeling nodig.” Gezien de vele voordelen vindt Sofronas het onterecht dat bedrijven hun groenvoorziening vaak als sluitpost van de begroting zien. “Ook bij nieuwbouw van bedrijventerreinen merk ik vaak dat er veel aandacht uitgaat naar de ontwikkeling en realisatie van de gebouwen, maar veel minder naar groenvoorzieningen. Onbegrijpelijk eigenlijk, als je bedenkt wat de meerwaarde van groen is.” Aardoom is een moderne totaalhovenier en streeft naar het aangaan van lange relaties met haar opdrachtgevers. Klanten zijn onder meer bedrijven, verenigingen van eigenaren, makelaarskantoren, beheer- en vastgoedmaatschappijen, gemeentelijke instanties, woningbouwverenigingen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, onroerend goed beheerders en kinderdagverblijven. “We denken graag mee over de inrichting of herinrichting van groen. Zaken als logistiek, energiebalans, de verhouding tussen beplanting en verharding en verkoeling zijn allemaal aspecten die onder de loep moeten worden genomen om tot de realisatie van een goede groenvoorziening te komen.” Ook in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is aandacht voor groen bij bedrijven van belang. “Op dat gebied wordt nu vooral geïnvesteerd in technologie. Dat moet op den duur worden afgeschreven. Groen daarentegen neemt juist in waarde toe. De beplanting van een levende tuin wordt door de jaren heen alleen maar meer waard. En hoe ouder een boom, hoe meer fijnstof hij uit de lucht haalt. Dat komt de CO2-footprint van bedrijven natuurlijk alleen maar ten goede.”  Sofronas is er van overtuigd dat ook de horeca qua groenvoorziening nog enorme sprongen kan maken. “Ik roep al jaren dat een groen terras een enorme meerwaarde creëert. Dat heeft aantrekkingskracht op mensen. Niet voor niets maken we boswandelingen of fietstochten door de natuur als we willen ontspannen. Een uitgebalanceerd terras met groen op de juiste plekken nodigt daarom ook uit tot neerstrijken voor een hapje en een drankje.” Het bewijs dat de theorie van Sofronas klopt, levert het Van der Valk Hotel in Ridderkerk. Het ontwerp en de aanleg van hun prachtige tuin kwam uit de koker van Aardoom Hoveniers. “Het zit de hele zomer vol en als het eerste, voorzichtige zonnetje in maart doorbreekt vragen klanten direct of het terras al open is. Een mooier compliment kun je niet krijgen toch?”

Nieuwsgierig naar wat Aardoom Hoveniers voor u kan betekenen? Neem dan een kijkje op www.aardoomhoveniers.nl of bel 0180- 429 296 voor meer informatie.